PREDSEDNIK RUSIJE U NOVOJ POSETI BUDIMPEŠTI: Zvaničnici u Briselu pomno prate svaki potez Putina i Orbana, a trn u oku im je njihov gasni savez! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP Alexei Nikolsky

Interes

PREDSEDNIK RUSIJE U NOVOJ POSETI BUDIMPEŠTI: Zvaničnici u Briselu pomno prate svaki potez Putina i Orbana, a trn u oku im je njihov gasni savez! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Uz maksimalne mere bezbednosti ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je juče po podne u radnu jednodnevnu posetu Mađarskoj, gde je s predsednikom Viktorom Orbanom pod budnim okom zvaničnika u Briselu potpisao nekoliko važnih ugovora iz oblasti energetike.

Kredit 10 milijardi dolara

Orbanu i Putinu ovo je bio ukupno sedmi susret otkad je 2014. Rusija anektirala Krim.

"Česti susreti Putina i Orbana su opravdani zbog bliskih ekonomskih veza. To nije slučajno. U Moskvi često borave i Mateo Renci i Sebastijan Kurc", ističe Zoltan Kizelj, mađarski politički analitičar.

foto: Profimedia

Upravo je mađarski predsednik Putinov najverniji saveznik u Evropskoj uniji, koja je Rusiji zbog sukoba na istoku Ukrajine uvela sankcije. Zvanična Budimpešta se od početka sukoba drži po strani u sukobu Brisela i Moskve, najviše zbog činjenice da većinu svojih energetskih potreba namiruje upravo zahvaljujući Rusiji. Iz tog razloga su energetska pitanja dominirala na sastanku dvojice lidera.

Što skorija izgradnja gasovoda "Turski tok" je u interesu Mađarske jer 31. decembra ističe ugovor Rusije i Ukrajine o tranziciji ruskog gasa dalje ka EU. "Severni tok 1" je već izgrađen, u toku je izgradnja "Severnog toka 2", kao i "Turskog toka", kojim bi se Ukrajina u potpunosti zaobišla kao tranzitna zemlja. Uz to, Rusija je Mađarskoj dala kredit od 10 milijardi dolara za rekonstrukciju nuklearne elektrane "Pakš" i izgradnju drugog bloka nuklearke na Dunavu.

Dogovor "Lukoila" i "Mola"

Iz ove elektrane Mađarska namiruje čak 40 odsto potreba za električnom energijom. Ruski "Lukoil" i mađarski "Mol" su rešili spor iz aprila kada je ruska strana klijentima u Evropi isporučila kontaminiranu naftu iz Sibira.

"Ponosni smo zbog toga što je Mađarska prva zemlja koja je rešila ovaj spor", rekao je Peter Sijarto, šef mađarske diplomatije.

Putin je u Budimpeštu stigao u pratnji šefa diplomatije Sergeja Lavrova. Dmitrij Peskov, Putinov portparol, potvrdio je da su on i Orban razgovarali i o situaciji na istoku Ukrajine i u Siriji.

Veto iz Budimpešte

BLOKADA NATO

Mađarska je juče stavila veto na zajedničku izjavu NATO o Ukrajini, jer se u tom dokumentu nije pominjalo "uskraćivanje prava" mađarskoj manjini u toj zemlji. Istovremeno, šef mađarske diplomatije Peter Sijarto odbacio je kritike da je Mađarska previše bliska s Rusijom i da se zalaže za "pragmatične odnose" s Moskvom jer su "Mađari ruski špijuni". Sijarto je takve navode nazvao "smešnim uvredama iz usta zapadnih prijatelja Mađarske".

foto: EPA

Rusija testirala raketu

"BULAVA" ISPALJENA S PODMORNICE

U okviru projekta 955A, podmornica na nuklearni pogon „Knez Vladimir“ testirala je, prvi put u istoriji, balističku raketu „bulava“ tokom vežbi u Belom moru, potvrdilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Prekomorska balistička raketa 'bulava' lansirana je prvi put u istoriji sa najnovije podmornice za prenos projektila projekta 955A 'Knez Vladimir'", navelo je ministarstvo.

Podmornice iz ovog programa mogu da nose 16 raketa „bulava“ i opremljene su cevima za torpeda od 533 milimetra.

Kurir.rs / Foto: AP/Alexei Nikolsky

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track