TIGROVI U TESNIM KAVEZIMA DANE PROVELI NA GRANICI, JEDVA IH SPASLI: Bili su mršavi, sa upalim očima, a jedan nije preživeo košmarni put (VIDEO)
Foto: EPA

mučili se zbog birokratije

TIGROVI U TESNIM KAVEZIMA DANE PROVELI NA GRANICI, JEDVA IH SPASLI: Bili su mršavi, sa upalim očima, a jedan nije preživeo košmarni put (VIDEO)

Planeta -

Zoološki vrt iz poljskog Poznanja prihvatio je i prevezao devet od 10 tigrova u kritičnom stanju koje vlasti Belorusije danima nisu puštale da pređu granicu jer nisu imali potrebne veterinarske sertifikate.

Inače, kamioni su bili na putu iz Italije ka Rusiji, a na poljsko-beloruskoj granici vlasti su negodovale jer italijanski vozači nisu imali beloruske vize. Jedan od tigrova je uginuo.

"Stigli su. Mršavi, dehidrirani, sa upalim očima, sa krznom oblepljenim izmetom, u totalnom stresu, bez volje da žive", objavio je Zoološki vrt u Poznanju dodavši da su uspeli da prevezu kamion sa dva mužjaka i sedam tigrica, dok jedan tigar nije preživeo košmarni put.

Iz Rima su krenuli 22. oktobra, a ostali su zarobljeni nedelju dana na poljskom graničnom prelazu u malim kavezima u kamionu pošto ih beloruske vlasti nisu pustile dalje.

Četiri tigra radnici Zoološkog vrta uspeli su da oslobode iz kaveza posle ponoći, dok se do jutra čekalo da dođe policija sa puškama kako bi se iz kamiona izvukao tigar koji je zbog stresa postao agresivan.

foto: EPA

"Tigar poludeo od stresa i agresivan u kavezu koji se raspada. Njegov kavez sprečava pristup ostalima", obavestio je Zoo vrt ali pre podne su se konačno pojavili obećani naoružani policajci, a narkotik kojim je tigra uspavao veterinar je delovao.

foto: EPA

Poljske vlasti na osnovu paragrafa o zlostavljanju životinja zaplenile su izmučene tigrove a nakon oporavka i lečenja u Poznanju prihvatiće ih specijalizovani azil u Španiji.

foto: EPA

"Mi smo tu da im pomognemo da se oporave i da ispravimo nepravdu koju su im naneli ljudi", kazala je direktorka Zoološkog vrata u Poznanju Eva Zgrabčinjska.

foto: EPA

Poljska policija uhapsila je organizatora transporta koji je tokom puta trebalo da se brine za tigrove, 32-godišnjeg državljanina Rusije i za zlostavljanje životinja koje je prevozio iz Italije u Dagestan prete mu tri godine zatvora.

"Organizovao je prevoz u uslovima koji nisu adekvatni za transport životinja. U tesnim kavezima, bez dovoljno hrane, pristupa vodi i na način koji im nanosi patnje i stres", kazala je tužiteljka Agnješka Kepka.

Dvojica vozača, italijanskih državljana, za sada su u istrazi samo svedoci.

Tigrove su, inače, vodili u jedan ruski cirkus.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja