NATO POKLEKAO PRED TURSKOM, STOLTENBERG PRIZNAO DA SU NEMOĆNI: A onda počeo još i da ih hvali
Foto: AP/Akin Celiktas

priznanje

NATO POKLEKAO PRED TURSKOM, STOLTENBERG PRIZNAO DA SU NEMOĆNI: A onda počeo još i da ih hvali

Planeta -

NATO nema mehanizam za donošenje mera protiv neke od svojih članica, prokomentarisao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg mogućnost isključenja Turske iz Alijanse.

"Saveznici otvoreno i pošteno razmenjuju mišljenja", dodao je on.

On je dodao da je Ankara odigrala odlučujuću ulogu u uništenju takozvanog kalifata u Siriji.

"Invaziju Turske na sever Sirije osudile su mnoge države–članice NATO-a. Očigledno, uspesi u borbi protiv ID-a ne treba da se dovedu u opasnost, napeta humanitarna situacija ne treba da se pogoršava. Ipak, mi smo svedoci smanjenja nasilja na severoistoku Sirije. Nijedna od saveznica nije prihvatila toliko izbeglica iz Sirije kao što je to uradila Turska: ukupno 3,6 miliona ljudi. Nijedan drugi partner iz NATO-a nije preživeo toliko terorističkih napada kao Turska“, rekao je generalni sekretar u intervjuu za list "Bild".

On je dodao da borba protiv ID treba da se nastavi, ne sme se dozvoliti da se zarobljeni militanti nađu na slobodi.

"Smrt Al-Bagdadija ne znači kraj ID-a. Ta grupa je do nedavno kontrolisala ogromnu teritoriju u Iraku i Siriji. Mi smo oslobodili taj region, ali ID nije pobeđen. Sve snage koje kontrolišu taj region treba da kontrolišu i teroriste ID-a — nije važno da li nam se sviđaju te sile ili ne", dodao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je naglasio i potrebu da se pronađu nove metode za rešavanje konflikta, bez obzira na već postojeće dogovore Turske i Rusije o „sudbini severa Sirije“. Između ostalog, on je pozdravio predlog ministarke odbrane Nemačke Anegret Kramp Karenbauer da se na sirijsko-turskoj granici formira zona bezbednosti pod okriljem UN.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: AP/Akin Celiktas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track