PREMINULA HEROINA FRANCUSKOG OTPORA I VELIKI OFICIR LEGIJE ČASTI: Preživela je nacističke logore, spasila stotine ljudi, bila inspiracija za film, a živela 103 godine (VIDEO)
Foto: Profimedia

slava joj

PREMINULA HEROINA FRANCUSKOG OTPORA I VELIKI OFICIR LEGIJE ČASTI: Preživela je nacističke logore, spasila stotine ljudi, bila inspiracija za film, a živela 103 godine (VIDEO)

Planeta -

Članica francuskog otpora Ivet Lundri, koja je preživela nekoliko koncentracionih logora, preminula je u 103. godini u nedelju.

Ona je preminula u gradiću Eperne na severu Francuske. Bila je poznata po tome što je obezbeđivala lažna dokumenta jevrejskim porodicama, muškarcima koji su bežali od prisilnog rada i izbeglim ratnim zarobljenicima tokom nacističke okupacije Francuske.

Pre dve godine, dobila je titulu Velikog oficira Legije časti, što je jedno od najviših civilnih odlikovanja u Francuskoj a bila je inspiracija za lik u francuskom filmu Korkoro.

Kada je imala 28 godina, 1944. godine, uhapsili su nacisti i odveli u koncentracioni logor Ravensbruk u Nemačkoj, a kasnije je prebačena u logor Buhenvald gde je oslobođena naredne godine.

Ivet Lundi nije puno pričala o tome šta je preživela u logoru, zastupajući ideju pomirenja ratnih neprijatelja a 1959. godine govorila o zarobljeništvu pred francuskim i nemačkim studentima.

"Mislim na logor svakog dana, posebno noću pre nego što zaspim", rekla je za novinsku agenciju AFP 2017. godine.

Gradonačelnik Epernea Frenk Liroj je rekao da Ivet Lundi treba da bude „uzor svima".

"Predstavljala je ugled Francuske u najmračnijim danima naše istorije", napisao je na društvenim mrežama.

Erik Zerarden, poslanik u francuskoj skupštini, napisao je na Tviteru da se "s velikom tugom oprašta od velike dame francuskog otpora".

(Kurir.rs/BBC/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja