IRAN NAJAVIO OBOGAĆIVANJE URANIJUMA, ZAPADNI ŠPIJUNI SE HVATAJU ZA GLAVU: Evo zašto je glavno postrojenje Teherana gotovo nedodirljivo (VIDEO)
Foto: AP

opasno

IRAN NAJAVIO OBOGAĆIVANJE URANIJUMA, ZAPADNI ŠPIJUNI SE HVATAJU ZA GLAVU: Evo zašto je glavno postrojenje Teherana gotovo nedodirljivo (VIDEO)

Planeta -

Iransko nuklearno postrojenje Fordo nalazi se duboko unutar planine, a samo jedna građevina je vidljiva iz svemira.

Zvaničnici zapadnih obaveštajnih službi zabrinuti su zbog tog mesta od 2008. godine, kada su satelitski snimci snimljeni na tom mestu neposredno ispred svetskog šiitskog grada Koma, oko 120 kilometara jugozapadno od Teherana.

Izrael i Sjedinjene Države zabrinuli su se da veličina objekta, ojačani položaj i vazdušna odbrana signaliziraju da se može koristiti za vojne aktivnosti - kao što je potencijalno obogaćivanje uranijuma za nuklearno oružje.

Iran dugo insistira na tome da je njegov program u miroljubive svrhe, ali taj objekat je iskrsnuo usred velike zapadne kampanje pritiska zbog atomskog programa Teherana pod strogim iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom.

Dok je Izrael u jednom trenutku zapretio da će bombardovati iranska nuklearna nalazišta poput Forda, američki zvaničnici pokazali su im snimak bomnardovanja kopije postrijenja u američkoj pustinji, objavio je u septembru Njujork Tajms.

Nuklearni sporazum iz 2015. godine između Teherana i svetskih sila predviđao je da Iran prestane sa obogaćivanjem uranijuma na tom mestu.

Međutim, iranski predsednik Hasan Ruhani najavio je u danas da će njegova vlada započeti obogaćivanje uranijuma u ​​preko hiljadu centrifuga u Fordu.

To je poslednji korak Teherana ka odustajanju od nuklearnog sporazuma, koji propada nakon što se predsednik SAD Donald Trump povukao iz sporazuma pre godinu dana.

Kurir.rs/Sfgate Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track