PAKLENO ITALIJANSKO OSTRVO NEĆE SVI DA NAPUSTE: Čak i turisti rizikuju živote da ga obiđu! (VIDEO)
Foto: Screenshot

MISTERIJA

PAKLENO ITALIJANSKO OSTRVO NEĆE SVI DA NAPUSTE: Čak i turisti rizikuju živote da ga obiđu! (VIDEO)

Planeta -

Na ostrvu Stromboli, smeštenom na severnim obalama italijanske Sicilije, stanuje čak 300 stalnih stanovnika, dva sela i jedan neverovatno opasni vulkan.

Gotovo 90 godina pretio je komadu zemlje udaljenom samo 12 kilometara u Tirenskom moru, gde neprestano eruptira. Stromboli je najudaljeniji od sedam italijanskih ostrva i zaista je upečatljiv prizor - njegova savršeno kupasta planina izdiže se na 924 metra od nivoa mora boje kobalta i proteže se više od 1.000 metara ispod nje.

Ostrvo nije uvek bilo toliko aktivno ili tako slabo naseljeno, pa je ranih 1900-ih na njemu živelo 4000 ljudi. Ali nakon masovne erupcije i cunamija koji je usledio 1930. godine, on je bio masovno raseljen i većina je emigrirao u SAD i Australiju, prenosi BBC. Kada je vulkan počeo da izbija nekoliko godina kasnije, stanovništvo je nestajalo, a tek oko 15 procenata stanovništva ostrva ostalo je do kraja 40-ih. Robert Strosboli iz Roberta Roselinija iz 1950. godine sa glumicom Ingrid Bergman vratio je zadimljeno ostrvo na mapu, privlačeći posetioce na njegove kamenite obale.

U svom nagrađivanom dokumentarnom filmu "Ostrvo vatre" novinarka BBC-ja Ana Brešanin gledaoce uvodi u živote ljudi koji svoj dom zovu Stromboli, istražujući složene razloge zbog kojih se odlučuju da žive u jednom od najaktivnijih vulkana na svetu. Meštani, koji su navikli da žive uz zvuk vulkana, nazivaju ga „iddu“, što na sicilijanskom znači „on“. "On je poput prijatelja, kao osoba", kaže 12-godišnji Federiko D'Ambrozio.

Brojni meštani veruju da će se, prihvatajući snagu prirode i ranjivost života, postići ona vrsta sreće koja je potrebna svakom čoveku. Danas je Stromboli jedan od najposećenijih vulkana na svetu, a turisti često idu na tri sata šetnje da sa ivice kratera vide njegovu originalnu lepotu.

Ali ovog leta na ostrvo su pogodile dve velike eksplozije, prouzrokovale smrt italijanskog planinara i evakuaciju 70 ljudi. U julu 2019. stručnjak za INGV, Stefano Branko, rekao je Rojtersu da se na ostrvu dogodila "paroksizmalna erupcija" kada je magma visokog pritiska eksplodirala iz plitkog, podzemnog rezervoara. "To su događaji". velike sile i veoma retke “, rekao je Branko.

Snimili su je i turisti koji su se za to vreme našli na plaži. "Gusti crni dim izlazio je iz kratera. Prašina nas je prekrila za nekoliko sekundi, mi smo bežali", rekli su svedoci. "Prvo smo čuli eksploziju, a potom se nad nama ugrozio nebo crnog dima. Videli smo i plamen na padinama vulkana", dodali su. Nova razorna eksplozija ponovo se dogodila krajem avgusta.

Pre toga, poslednje veće erupcije bile su 2002. godine, kada je vulkanska erupcija izazvala manji cunami, a najveći talas je procenjen na 10 metara visine. Na ovom ostrvu čak je i određena erupcija dobila naziv - strombolička, uzrokovana gasovitim mehurićima u magmi. Za lokalnu decu koja su navikla na samoću ostrva, letnji meseci su vreme kada se voze biciklima po prepunim ulicama. Malo je dece koja žive na Stromboliju, a oni koji tamo žive moraju da napuste ostrvo zbog školovanja, jer nema srednjoškolsku diplomu.

Čak i nakon odlaska na posao i u školu, nekoliko stanovnika u dokumentarcu kaže da ih ostrvo uvek "vuče", kao i njihove korene, i da im preostaje samo povratak. Ostali stanovnici s ljubavlju kažu da su skoro čitav život proveli na vulkanu. Za stanovnike Strombolija njihov je dom najbolje opisana u citatu iz Rozelinijevog filma: "Kakva misterija, kakva lepota."

Kurir.rs/Express.hr Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track