Najnovije vesti

KINESKI PREDSEDNIK POKAZAO KAKAV JE DOMAĆIN: Odveo Makronove na mesto od koga zastaje dah, pogledajte kako izgleda (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/NG HAN GUAN/POOL

poseta na najvišem nivou

KINESKI PREDSEDNIK POKAZAO KAKAV JE DOMAĆIN: Odveo Makronove na mesto od koga zastaje dah, pogledajte kako izgleda (FOTO, VIDEO)

Planeta

Kineski predsednik Si Đinping i njegova supruga Peng Lijuan sastali su se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i njegovom suprugom Brižit Makron u Šangaju.

Dva predsednička para su prošetala Ju Juen parkom, prenosi Kineski radio Internacional.

foto: EPA/NG HAN GUAN/POOL

"Moja supruga i ja smo izabrali Ju Juen park da ugostimo vas i vašu suprugu kako biste mogli da uživate u lepoti kineskih parkova i tradicionalnoj kineskoj kulturi. Različite kulture mogu da koegzistiraju u harmoniji.

foto: EPA/NG HAN GUAN/POOL

Kao predstavnici istočne i zapadne civilizacije, Kina i Francuska moraju međusobno da se poštuju, ali i da vrše međusobnu razmenu i da uče jedna od druge", rekao je tom prilikom Si.

Makron je naveo da Francuska pozdravlja i da se raduje zbog kineskog otvaranja, rekavši da se Francuska zalaže za jačanje međunarodne saradnje i izgradnju otvorene svetske ekonomije zarad opšteg interesa.

Inače, Kina i Francuska potpisale su ugovore u vrednosti od 15 milijardi dolara, izjavio je danas jedan neimenovani zvaničnik kineske vlade na konferenciji za novinare.

foto: EPA/NG HAN GUAN/POOL

Dogovoreni su poslovi iz oblasti vazduhoplovstva, energetike i poljoprivrede, a 20 francuskih kompanija je dobilo "zeleno svetlo" za izvoz živine, govedine i svinjetine u Kinu, javlja agencija Rojters.

Takođe je dogovoreno proširenje protokola za izvoz živine koji je potpisan ranije ove godine, kako bi bile obuhvaćene patke i guske, navodi se u saopštenju iz kancelarije francuskog predsednika.

Makron je u ponedeljak doputovao u Kinu i trebalo bi da kasnije danas krene put Pariza.

Kada je reč o dogovorima iz energetike, potpisan je memorandum o razumevanju između "Peking gas grupe" i francuske energetske kompanije "Anži" radi saradnje na terminalu tečnog prirodnog gasa i skladišta u gradu Tjenđin na severu Kine.

Između ostalog, francuski "Total" će osnovati zajedničko preduzeće sa kineskom kompanijom Šenerdži Grup za distribuciju TPG-a kamionima u Delti reke Jangce. Dve zemlje su takođe dogovorile da će do kraja januara 2020. godine postići dogovor o ceni i lokaciji novog postrojenja za obradu nuklearnog goriva, koje će izgraditi kompanija "Orano" ili nekadašnja "Areva".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/NG HAN GUAN/POOL) 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...