OVAKO IZGLEDA BORBA PROTIV PUSTINJE! AFRIKA GRADI VELIKI ZELENI ZID: Biće dugačak 8.000 km, a ima posla za 10 miliona ljudi! Evo kako će to izgledati (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

SAHARA SE ŠIRI

OVAKO IZGLEDA BORBA PROTIV PUSTINJE! AFRIKA GRADI VELIKI ZELENI ZID: Biće dugačak 8.000 km, a ima posla za 10 miliona ljudi! Evo kako će to izgledati (VIDEO)

Planeta -

Dok se američki predsednik Donald Tramp na sca zvina hvali gradnjom zida na granici sa Meksikom, za jedan drugi zid, koji bi trebalo da bude dugačak 8.000 kilometara sigurno niste čuli.

Projekat "Veliki zeleni zid" pokrenut je u Africi zbog klimatskih promena. Pokrivaće teritoriju od 100 miliona hektara na kojoj će biti posađeno drveće, a trebalo bi da se prostire od jednog do drugog kraja kontinenta, tačnije, od Senegala do Džibutija.

Ideja je zvanično odobrena još 2005. godine, a široko prihvaćena 2007. Veliki zeleni zid (nekad nazvan i Veliki zid Afrike) je inicijativa koja ima za cilj da se bori protiv dezertifikacije u regionu Sahel (Severna Afrika), ali i klimatskih promena širom sveta. Cilj je takođe da do 2030. godine ovaj zid izlozuje čak 250 miliona tona ugljen-dioksida.

foto: Youtube/Printscreen

Sahara se toliko širi da nestaju vekovima stare zajednice. Temperature se svake godine povećavaju što dodatno povećava zabrinutost.

Zahvaljujući ovom projektu, biće posla za oko 10 miliona ljudi, a ono što je najvažnije, svi sa ovog područja će imati "zeleniju budućnost".

foto: Youtube/Printscreen

Ekološki projekat prikupio je brojne pohvale, a postao je inspiracija za mnoge druge projekte širom sveta. Među njima je alžirska Zelena brana, program pošumljavanja radi zaštite i razvoja presaharskih područja, a Kineski zeleni zid čiji je cilj zaustvljanje širenja pustinje Gobi.

Prošlo je 12 godina od kada je program pokrenut, od tada je mnoštvo zemalja postiglo značajne uspehe. Prema podacima UN obnovljeno je 20 miliona hektara zemlje (20 odsto ciljane teritorije) u Etiopiji, Senegalu, Nigeriji, Sudanu, Burkini Faso, Maliju, Nigeru i drugim zemljama.

Ipak, postoje određene kritike na račun ovog projekta koji se najpre odnose na to da veća količina drveća neće promeniti količinu padavina. Međutim, sadnja drveća doprineće smanjenju efekata klimatskih promena, koje sada donose ne toliko česte, ali intenzivnije kiše. Šuma bi trebalo da pomogne povećanju oticanja vode u tlo, odnosno, efikasnijom upotrebom kiše.

Kurir.rs/Planet Watch Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track