Najnovije vesti

OTKRIVAMO KOLIKE SU ZAISTA PLATE U NEMAČKOJ: Prosečna zarada je 2.948 evra, ali kada se odbiju porezi evo koliko vam na kraju ostane na računu
Foto: Profimedia

dosta se daje državi

OTKRIVAMO KOLIKE SU ZAISTA PLATE U NEMAČKOJ: Prosečna zarada je 2.948 evra, ali kada se odbiju porezi evo koliko vam na kraju ostane na računu

Planeta

Uvreženo je mišljenje da su u Nemačkoj plate visoke zbog čega se mnogi odlučuju da rade i žive u toj zemlji.

Brojke ne lažu, ali ih ipak treba pravilno "čitati".

Tako bi, recimo, trebalo znati da ćete, kada u Nemačkoj pitate ljude kolika im je mesečna plata, dobiti odgovor o bruto, a ne o neto iznosu. Ako uopšte dobijete odgovor, jer Nemci to pitanje smatraju indiskretnim.

Statistike, ipak, pokazuju da je prosečna mesečna bruto plata u Nemačkoj 2018. iznosila oko 2.950 evra. Prosečna neto plata, dakle ono što je isplaćeno zaposlenima u Nemačkoj bila je, međutim, znatno niža. Tačnije, 33 odsto niža – i iznosila je 1.945 evra. Iza tih gotovo hiljadu evra razlike između bruto i neto iznosa stoje davanja državi u vidu poreza i doprinosa za razna osiguranja.

foto: EPA

Visina poreza koji se mesečno odbija od plate pritom zavisi od poreske klase zaposlenog (ima ih šest), a koja zavisi od toga da li on živi u bračnoj zajednici, da li je samohrani roditelj, da li njegov/a suprug/a radi, da li jedan bračni partner zarađuje znatno više, da li radi više poslova, itd, itd.

Neto i bruto plata u Nemačkoj

Da bismo pokazali kako to izgleda u praksi, izračunali smo bruto i neto platu u dva slučaja: za jednog bračnog partnera koji više zarađuje od drugog, ima dvoje dece i prosečnu nemačku platu od 2.948 evra mesečno i za samca bez dece koji ima istu toliku platu, piše Dojče vele.

foto: Profimedia

Ocu ili majci dvoje dece će, nakon što mu se odbije 167 evra poreza, 215 evra (7,65 odsto) doprinosa za zdravstveno osiguranje, 274 evra (9,2 odsto) za penziono osiguranje, 36 evra (1,25 odsto) za osiguranje u slučaju nezaposlenosti i 45 evra (1,525 odsto) za osiguranje za negu u starosti – na račun leči 2.209 evra.

Osobi koja živi bez bračnog partnera i nema dece će se na računu na koji joj se uplaćuje mesečna plata u bruto iznosu od 2.948 evra naći samo 1.944 evra, jer je porez koji mora platiti mnogo veći. Osim toga, ona mora da plati i 22 evra poreza solidarnosti od kojeg su otac ili majka dvoje dece iz prethodnog primera oslobođeni. Ako je pritom i član/ica katoličke ili protestantske zajednice, onda će joj na račun biti uplaćeno još četrdesetak evra manje (crkveni porez).

Najbolje i najgore plaćena zanimanja

Prosečna plata je, međutim, apstraktan statistički podatak koji ne govori mnogo o tome koliko su dobro ili loše plaćeni zaposleni na određenim zanimanjima. Razlika između onih koji su na vrhu liste primanja i onih koji su na njenom dnu je ogromna. Lekari primarijusi zarađuju tako u proseku više od 120.000 evra godišnje, dakle, više od 10.000 evra bruto mesečno, nešto manje menadžeri u trgovačkom i finansijskom sektoru, a tridesetak hiljada evra godišnje manje lekari specijalisti.

foto: Profimedia

Oni na začelju liste se žale da jedva spajaju kraj s krajem. Na neslavnom zadnjem mestu je pomoćno osoblje u kuhinjama koje zarađuje u proseku manje od 2.000 evra bruto mesečno, dok konobari i frizeri zarađuju samo nekoliko desetina evra više. Među najmanje plaćenim zanimanjima su i agenti u kol-centrima, kuvari, pomoćno osoblje u stomatološkim ordinacijama, negovatelji i vozači kamiona. Znatno nižu od prosečne nemačke plate imaju i medicinske sestre s malo radnog iskustva (u javnim zdravstvenim ustanovama), kao i vaspitači u vrtićima.

foto: EPA

Zakonski propisana minimalna nadnica

Nemačka je jedna od zemalja Evropske unije sa zakonski propisanom minimalnom platom po satu. Ona trenutno iznosi 9,19 evra. Najvišu zakonski propisanu minimalnu satnicu ima Luksemburg (11,97 evra), a višu od Nemačke još četiri članice EU: Belgija, Irska, Holandija i Francuska. Najnižu minimalnu platu po satu imaju Bugarska (1,72 evra), Letonija (2,54 evra), Rumunija (2,68 evra), Mađarska (2,69 evra) i Hrvatska (2,92 evra). I tu se, naravno, radi o bruto iznosima.

foto: Profimedia

Ako niste u privremenom ili stalnom radnom odnosu u nekoj privatnoj firmi ili u javnoj ustanovi s odgovarajućim ugovorom, već radite kao honorarac, onda ćete morati sami da se pobrinete za zdravstveno i druga osiguranja, odnosno da uradite poresku prijavu i platite državi porez. Za to će vam najverovatnije biti potreban poreski savetnik, jer popunjavanje poreske prijave u Nemačkoj nije nimalo lak zadatak. Lako se može dogoditi da vam to savetuju upravo poreski službenici kojima se obratite s pitanjima o vašim poreskim obavezama i poreskoj prijavi.

S poreskim vlastima u Nemačkoj se, inače, nije šaliti. Osim toga, nemački poreski sistem je veoma složen i poreski savetnik ne samo da pomaže da se pravilno popuni poreska prijava, već i da se ne propusti neku poresku olakšicu koju može da iskoristi i koja može da umanji poreski dug.

Više od evropskog proseka, niže nego u Švajcarskoj

Dakle, da li su plate u Nemačkoj visoke? Iz perspektive Srbije sigurno jesu. Radi se naravno, trebalo bi to na kraju naglasiti, uvek o uredno regulisanim, prijavljenim i plaćenim radnim odnosima. Poslovi "na crno" su van svih tih statistika – i zakona.

Plate u Nemačkoj znatno su više od evropskog proseka, ali niže nego u Švajcarskoj, Luksemburgu i Danskoj. To pokazuju statistike i brojke. Ali kada govorimo o visini plate, uvek je važno sagledati i širi kontekst: koliki su troškovi života, pre svega hrane i stanovanja, kakva je situacija na tržištu rada, kako su plaćena pojedina zanimanja. Korisno je, na kraju, znati i ovaj podatak: da je 2017. jedno nemačko domaćinstvo u proseku trošilo 2.517 evra, od čega 897 evra samo na stan i režije.

Kurir.rs/Dojče vele Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...