Najnovije vesti

RUSKO JATO UZNEMIRILO AMERIČKE MEDIJE: Protiv ovog oružja SAD nema odbrane! Mini pokretne bombe udaraju iznenada! (VIDEO)
Foto: Profimedia

drama

RUSKO JATO UZNEMIRILO AMERIČKE MEDIJE: Protiv ovog oružja SAD nema odbrane! Mini pokretne bombe udaraju iznenada! (VIDEO)

Planeta

Ruski sistem za kontrolu malih bespilotnih letelica za masovni napad „Jato 93“ predstavlja ozbiljnu pretnju za potencijalnog protivnika, piše američki list Popular mekaniks.

Nova koncepcija će omogućiti da se prilikom napada upotrebi više od stotinu dronova, a svaki od njih će biti u stanju da nosi eksplozivnu napravu, naglašava autor članka Kajl Mizokami. On ocenjuje da će biti izuzetno teško odbiti udar takve snage.

"Ogromna jata ruskih bespilotnih letelica neće biti lako zaustaviti“, piše list.

U članku se ističe da će bespilotne letelice, koje su napravljene po principu "letećeg krila", moći da se dignu u vazduh i dođu u vertikalni položaj. Oni će moći da nose teret od dva i po kilograma.

Mizokami ističe da uobičajena odbrambena sredstva ― rakete, dronovi, topovi i mitraljezi ― nisu dovoljno dobra i da neće moći potpuno da neutralizuju „Jato 93“.

„Odbrambeni sistem koji je u stanju da obori 90 odsto dronova ima veoma dobre performanse, ali ipak propušta 10 odsto bespilotnih letelica“, navodi se u članku.

Prema mišljenju autora, najbolje sredstvo u borbi protiv bespilotnih letelica mogli bi da postanu „ometači“, ali oni ne utiču na autonomne bespilotne letelice, koje ne primaju radio-signale.

Američki list piše da će ruski sistem „Jato 93“ postati problem za sve protivnike Moskve, kada počne da se primenjuje u praksi.

„Jato 93“ je razvio Vojni naučni centar Ratnog vazduhoplovstva Rusije u Voronježu, a sistem je predstavljen na forumu „Armija 2019“. U zavisnosti od zadatka, broj letelica se može povećavati u nedogled.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...