Najnovije vesti

RUSI PODRŽALI MAKRONA! Marija Zaharova poručila: Njegova izjava o NATO odražava istinu! (VIDEO)
Foto: EPA

NIJE SAM

RUSI PODRŽALI MAKRONA! Marija Zaharova poručila: Njegova izjava o NATO odražava istinu! (VIDEO)

Planeta

Izjava predsednika Francuske o moždanoj smrti NATO odražava istinu, napisala je na Fejsbuku portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Koliko je to tačno. Izjava odražava istinu. To je jasna definicija trenutne situacije NATO", navela je Zaharova, preneo je TAS S.

"Šta tacno Evropa može da uradi za kontrolu svoje sudbine? U 20. veku imala je dva rata, u 19. veku i pre toga beskonačni broj lokalnih ratova, kao i aktivnosti na širenju ideja uz pomoć koplja i mača", dodala je ona.

Procesi koji su nastali nakon potpisivanja 14 tačaka Vudra Vilsona, koji su evoluirali tokom Drugog svetskog rata i razvili se u ekonomsku i političku integraciju Evrope, pomogli su da se izađe na kraj sa glavnim zadacima da se zaustave beskonačne evropske podele, navela je Zahrova.

"Oni su, takođe, doveli i do krize identiteta i razvoja", zaključila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ko brani NATO?

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg je, takođe, odbacio Makronov opis NATO-a, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i šef nemačke diplomatije Hajko Mas istakli su značaj NATO-a, navodeći da je transaltanska saradnja bila od presudnog značaja za pad Berlinskog zida pre 30 godina i da je i danas relevantna.

Obraćajući se nakon posete nemačkom selu Medlarojtu, koje je bilo podeljeno tokom Hladnog rata, Pompeo je rekao novinarima da je "izvanrednim radom" demokratskih zemalja "stvorena sloboda" i milioni ljudi izvučeni iz "veoma teških situacija", preneo je AP.

"Mislim da je NATO i dalje važan, ključni, istorijski možda jedan od najključnijih, strateških partnera u zabeleženoj istoriji", rekao je Pompeo novinarima u Lajpcigu.

Mas je rekao da ne veruje u "moždanu smrt" NATO-a.

"Čvrsto verujem u međunarodnu saradnju", dodao je on.

Merkelova: Surov rečnik Makrona

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da je rečnik koji je upotrebio francuski predsednik Emanuel Makron bio surov i poručila da ne deli njegov stav.

"NATO ostaje kamen temeljac naše bezbednosti", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Berlinu.

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u intervjuu za britanski "Ekonomist" da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

Makron je upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

"Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora", kazao je Makron.

On je dodao da Evropa mora da počne da strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

U protivnom Evropa više neće kontrolisati vlastitu sudbinu, rekao je Makron, preneo je Index.hr.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...