Najnovije vesti

ISPOD LEDA NAŠLI TAJNU NACISTIČKU STANICU: Priča kaže da se tu tragalo za blagom, a naučnici su morali iznenada da je napuste posle bizarnog trovanja hranom (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

TRAGAČ ZA SREĆOM

ISPOD LEDA NAŠLI TAJNU NACISTIČKU STANICU: Priča kaže da se tu tragalo za blagom, a naučnici su morali iznenada da je napuste posle bizarnog trovanja hranom (VIDEO)

Planeta

Meteorološka stanica na Aleksandrovom ostrvu u Arktičkom krugu spominjala se u kontekstu tajnih nacističkih naučnih projekata i meteorologa otrovanih mesom polarnog medveda - zbog kojih su morali da je napuste 1944.

Tada su navodno morali da budu spaseni podmornicom. Priča je toliko bizarna da se često odbacivala kao potpuna glupost i mit iz ratnog doba. Međutim, oko 72 godine kasnije, ruski istraživači su naišli na pravo mesto izgubljene meteorološke stanice.

Tu su otkrili pregršt relikvija iz 40-ih godina prošlog veka.

"Pre smo čitali o toj stanici u pisanim izvorima, ali sada imamo stvarne dokaze da postoji", rekao je Evgenij Ermolov, stariji istraživač u Nacionalnom parku.

Stanica, poznata pod imenom Schatzgraber (Tragač za srećom), bila je tajna meteorološka stanica nacističke ere kojom je tokom Drugog svetskog rata upravljala Nemačka na arhipelagu Zemlje Franca Jozefa. Pronađene su ruševine bunkera, municija i ostale stvari iz Drugog svetskog rata pa su u vrlo dobrom stanju zbog hladnog vremena.

foto: Youtube/Printscreen

Ostrvo je bio vrlo važan centar zbog meteoroloških izveštaja koji su bili glavni za manevre kopnenih snaga, podmornica i brodova.

Ime vojne baze predmet je raznih nagađanja. Stanica je navodno napuštena u julu 1944., kad su naučnici u njoj zaraženi trihinelom, od već spomenutog mesa polarnih medveda koje su jeli kad su iscrpeli sve zalihe.

foto: Youtube/Printscreen

Meteorolozi su spaseni, a smatralo se kako je njihova stanica uništena. Među artefaktima otkrivenim na ostrvu su predmeti s nacističkim oznakama i svastikama. Ono što je najvažnije za istraživače, čini se da su mnogi predmeti označeni i datirani, a Rusi planiraju da predmete vrate na kopno gde mogu da ih arhiviraju, proučavaju i na kraju stave na javnu izložbu.

Oko 500 predmeta od istorijske vrednosti prikupljeno je na temeljima nekadašnje nemačke stanice za lov na blago koja je delovala na Aleksandrovom ostrvu od septembra 1943. do jula 1944.", izjavila je Julija Petrova iz Nacionalnog parka.

"Uključuju municiju i vojnu opremu, svakodnevne predmete, lične stvari i fragmente meteoroloških uređaja", dodala je.

Određena struja naučnika veruje kako je stanica bila zapravo tajna vojna baza s posebnim zadatkom - potragom za antičkim predmetima kojima je Hitler bio opsednut. Teorije zavere odavno tvrde da je Hitler izgradio najmanje jednu tajnu bazu na Antarktiku, a ovo otkriće nesumnjivo je podstaklo još spekulacija.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...