Najnovije vesti

U MEKSIKU GODINAMA BESNI SUKOB NARKO-KARTELA I OVE VERSKE ZAJEDNICE: Ubistva, otmice i šverc tamo su kao dobar dan, a masakr u Sonori ledi krv u žilama! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

krvava borba

U MEKSIKU GODINAMA BESNI SUKOB NARKO-KARTELA I OVE VERSKE ZAJEDNICE: Ubistva, otmice i šverc tamo su kao dobar dan, a masakr u Sonori ledi krv u žilama! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Ove nedelje stravični masakr u Meksiku u kojem je ubijeno devet mormona - uključujući šestoro dece - bacio je novo svetlo na ovu krhku zajednicu koja se već decenijama bori da preživi u okrutnom okruženju. U "ciljanom" napadu nakon kojeg je uhapšen rival narko bosa El Čapa, tri vozila koja su pripadala dvema porodicama izrešetana su mecima na putu na venčanje u Sonori. U njima su nastradala i mala deca.

Dok policija tek treba da utvrdi tačne motive napadača, grozan prizor je samo poslednje poglavlje u dugom, brutalnom sukobu dveju grupa koji su obeležile otmice i brutalne egzekucije.

Kako bi se zaštitili od napada narko kartela, ova religiozna zajednica je napravila pravo malo utvrđenje gde stražari postavljaju barikade na puteve poput antiterorističkih jedinica, ilegalno vatreno oružje krijumčare krijumčari, a obični civil stoje u kulama stražarama u smenama od po sedam sati.

Kidnapovanja i milionski otkupi

Mormonska porodica Lebaron, poligamna zajednica u kojoj muškarac ima više supruga, prvi put se zatekla usred opasne mreže narko kartela 2009. godine, piše The Sun.

Velike kuće porodice i skupi automobili privukli su pažnju organizovanih kriminalnih grupa.

Tako je 2. maja 16-godišnjeg Erika Le Barona uhvatilo pet naoružanih muškaraca dok je radio na porodičnom ranču Sijera Madre. Njegovog mlađeg brata su poslali da njihovom ocu kaže šta se desilo.

Besramni otmičari zvali su tri puta da zatraže otkup od milion dolara - odbijajući pregovore.

Besna, porodica je raspravljala o angažovanju profesionalnih lovaca na glave, pre nego što je tražila pomoć od guvernera države i generalnog tužioca.

"Ako im date kolačić, oni će želeti čašu mleka. Ako ovde ne pokažemo stav, samo je pitanje vremena kada će to biti moje dete", rekao je tada Kreg Le Baron za Dezert Njuz.

Odgovor je bio momentalan. Helikopteri su pregledali ulice dok je policija očajnički tragala za nestalim tinejdžerom. Postavljene su blokade na putevima kako bi se blokirale rute za beg. I onda se deislo čudo, u roku od osam dana, Erik je oslobođen. Ipak, dok je klan slavio pobedu, tragedija je bila tik iza ugla.

Bendžamin Lebaron, koji je predvodio kampanju da se oslobodi Erik, postao je jedan od najglasnijih kritičara kartela.

Osnovao je grupu SOS Čivava koja je pomogla građanima da se zaštite od organizovanog kriminala - ali njegovi postupci nisu prošli nezapaženo.

Dva meseca nakon prvog pokušaja da iznude novac od mormona, kamioni sa oko 20 članova kartela - teško naoružani i obučeni u policijske službenike - stigli su ispred njegove kuće.

Dok su Bendžaminova deca vrištala unutra, članovi kartela razbili su prozore i upali unutra, uhvatili njega i njegovog zeta Luisa Vidmara. Vozeći ih prema periferiji grada, kartel ih je pretukao a onda i usmrtio pucanjem u potiljak.

Ubrzo je za ova ubistva uhapšen Hose "El Rikin" Eskaheda, jedan od narkobosova.

Izgradnja tvrđave i krijumčarenje oružja

Stanovnici Kolonije Le Baron - grada u kojem živi klan od 1.000 ljudi - bili su u strahu nakon tih strašnih pogubljenja.

"Desetoro dece mlađih od sedam godina ostali si siročići kada se to dogodilo te noći", rekao je Džulijan Lebaron za Vajs.

Isprva su se zavetovali da će boriti "vatrom protiv vatre" i ubijati 10 kriminalaca za svakog ubijenog Mormona.

Shvativši da će se samo nastaviti krug krvoprolića, međutim, rešili su da ipak porade na odbrani i počeli da sprovode jednu od najsofisticiranijih ne-vojnih bezbednosnih operacija u celoj zemlji.

Na jednom od najviših brda sa pogledom na Koloniju Le Baron, napravili su kul stražaru kako bi imali pogled na ključnu rutu trgovine drogom, koja je ulazila u grad, a tim stražara iz zajednice i danju i noću je bio zaposlen.

Barikade, kontrolni punktovi i blokade puteva postavljeni su u stilu antiterorističkih mera viđenih u Iraku i Avganistanu. Zajednica je pretvorena u tvrđavu.

Ponovo otvaranje starih rana

Do danas, Kolonija Lebaron ostaje u velikoj pripravnosti.

Frustrirani strogim meksičkim zakonima o oružju, oni su počeli da sami švercuju oružje preko američke granice - otvoreno prkoseći lokalnoj policiji.

Vlada je, međutim, podržala ovaj mormonski grad, dozvoljavajući im da uspostave naoružane civilne patrole.

Ipak, kako pokazuje pokolji u ponedeljak, čak i najbolji bezbednosni naporinisu im bili dovoljni. Ostaje konfuzija oko toga zašto su ta baš dva vozila ciljana, ali postoji bojazan da je brutalni rat između kartela Los Salasar i Huares možda doveo do toga da neko od njih greškom zameni mormonske porodice u kolima za svog rivala.

foto: EPA / Luis Torres

"Autoputevi i obični putevi posebno mogu biti sporna područja. Ako imate porodicu koja putuje u velikim SUV vozilima, verovatnoća da će oni pogrešno biti shvećeni za izviđače ili članove rivalske grupe organizovanog kriminala biće veća", rekao je Kasijus Vilkinson, analitičar bezbednosti.

Meksiko je ove godine doživeo talas nasilja dok se vlada predsednika Andresa Manuela Lopesa Obradora bori da održi ulice u redu - što je kulminiralo prošlog meseca bekstvom sina El Čapa posle pucnjave.

"Živimo u ratnoj zoni. Ali to je ratna zona sa malom decom koja trče po dvorištu", rekao je Džulijan Lebaron.

foto: Profimedia

"Mormonski Menson"

Koreni Lebaron zajednice u Meksiku datiraju iz 1880-ih - i njihova porodična istorija je puna krvoprolića.

Kada je Crkva svetaca poslednjih dana, zabranila poligamiju krajem 19. veka, grupe mormona - koji tradicionalno imaju više supruga - pobegli su u Meksiko da bi izbegli krivično gonjenje.

Među njima je bio i Alma Dajer Lebaron, koji je 1924. osnovao Koloniju Le Baron u Čivavi.

Njegov sin Džoel nastavio je porodičnu tradiciju porodice - uzevši šest žena i napravivši 42 dece - ali nakon preuzimanja uloge lidera zajednice, ujedinio je i 30 porodica pod Crkvom prvorođenog.

foto: EPA / Luis Torres

Džoelov brat i drugi komandant Evril, međutim, pobunio se protiv njega.

Vođen kontroverznom mormonovom doktrinom "iskupljenjem u krvi" - gde se određeni zločini kažnjavaju smrću - naredio je Džoelovo ubistvo i ubio nekoliko njegovih pristalica.

Na kraju je Evrila, koga je štampa prozvala "mormonskim Mensonom", policija 1979. uhapsila i osudila na doživotni zatvor. Umro je dve godine kasnije, a bio je povezan sa bezbroj smrtnih slučajeva, uključujući smrt jedne svoje žene 17-godišnje trudnice Rebeke, koja je pokušala da napusti porodicu.

foto: AP / Rick Bowmer

Kurir.rs/San/Blic

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...