Protest Roma pred zgradom Vlade CG, neće u šatore
Foto: Savo Prelević)

Protest Roma pred zgradom Vlade CG, neće u šatore

Planeta -
Romi uzvikuju "Lopovi!", "Hoćemo stanove!"

PODGORICA - Stotinak Roma čije je domove u izbegličkom kampu kod Podgorice uništio požar, krenulo je ka zgradi Vlade Crne Gore protestujući zbog privremenog smeštaja u šatorima.

Kako prenose Vijesti, Romi uzvikuju "Lopovi!", "Hoćemo stanove!" "Nećemo šatori".

Oko 800 porodica Roma, uglavnom izbeglih sa Kosova 1999. godine, ostalo je bez krova nad glavom u požaru koji je izbio juče ujutro. Privremeni smeštaj od 90 šatora koje je obezbedio Crveni krst postavljni su tokom noći, ali stanovnici kampa su ranije jutros kazali da traže da trajno rešenje.

"Ovaj privremeni smeštaj traje već 13 godina. Ako ne možete da rešite pitanje našeg trajnog smeštaja i da nam obezbedite nešto bolje od baraka i šastora, nemojte nas varati. Bolje nas streljajte - ovo je mučenje", kazao je jedan od žitelja kampa.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje izbeglica Željko Šofranac rekao je da je to "nužno, kratkoročno" rešenje i da Vlada radi na trajnom zbrinjavanju. U rešavanje ovog pitanja uključena je Evropska unija koja je ranije dala 2,5 miliona evra za finansirane trajnog smeštaja stanovnika kampa Konik. U nedavnom izveštaju Saveta Evrope kaže se da kamp predstavlja "de fakto segregaciju i da su uslovi života tamo nečovečni i opasni". Uzrok požara nije poznat, a sumnja se na nemar.

Privremei smeštaj traje već 13 godina (Foto: Savo Prelević)
Privremei smeštaj traje već 13 godina (Foto: Savo Prelević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track