AMERI IZABRALI STRANU U BOLIVIJI: SAD priznale opozicionu senatorku Hanin Anjes za privremenu predsednicu (VIDEO)
Foto: EPA

jasna poruka

AMERI IZABRALI STRANU U BOLIVIJI: SAD priznale opozicionu senatorku Hanin Anjes za privremenu predsednicu (VIDEO)

Planeta -

Sjedinjene Države priznale su bolivijsku senatorku Hanin Anjes za privremenu predsednicu te južnoameričke zemlje, napisao je na svom zvaničnom Tviter nalogu v. d. pomoćnika sekretara Biroa američkog Ministarstva unutrašnjih poslova Majkl Kozak.

"Vršilac dužnosti predsedavajuće Senata Anjes preuzela je odgovornost privremene ustavne predsednice Bolivije", rekao je Kozak i dodao da se SAD raduju saradnji sa njom i drugim civilnim vlastima, koje će organizovati slobodne i poštene izbore što je pre moguće, u skladu sa bolivijskim ustavom", dodao je on.

Anjes se prethodno proglasila za privremenu predsednicu i rekla da će novi predsednički izbori u Boliviji biti održani što je pre moguće, javlja TASS.

Predsednički izbori u Boliviji održani su 20. oktobra, a prema Vrhovnom izbornom sudu, aktuelni predsednik Evo Morales pobedio je u prvom krugu. Njegov glavni konkurent, Karlos Mesa, rekao je da ne priznaje tu Moralesovu pobedu.

Nakon što su rezultati izbora objavljeni, počeli su masovni protesti i štrajkovi u državi. Najmanje dve osobe su ubijene u protestima, navodi Bolivijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Morales je najavio ostavku 10. novembra i okarakterisao situaciju u državi kao državni udar. Oružane snage zemlje, opozicija i sindikat su ranije tražili od njega da odstupi sa vlasti. Meksičke vlasti dale su Moralesu politički azil. On je stigao u Meksiko u utorak.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track