SEVERNA KOREJA POSLALA JEZIVU PORUKU BAJDENU: On je besan pas, treba ga prebiti štapom na smrt!
Foto: AP / Minh Hoang / Pool, AP / Damian Dovarganes

uvreda dostojanstva pjongjanga

SEVERNA KOREJA POSLALA JEZIVU PORUKU BAJDENU: On je besan pas, treba ga prebiti štapom na smrt!

Planeta -

Severna Koreja nazvala je bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena "besnim psom" kog treba "štapom prebiti na smrt".

Time je, ocenjuje AP, nastavljena hajka na političke lidere koje ta zemlja smatra neprijateljski nastrojenim prema rukovodstvu u Pjongjangu.

U komentaru državne agencije KCNA navodi se da je Bajden, koji učestvuje u trci za predsedničke izbore u SAD, "namotao žicu smeća protiv dostojanstva najviših severnokorejskih zvaničnika, što zaslužuje nemilosrdnu kaznu".

Bajden se u tekstu pominje samo po prezimenu i to kao potpredsednik SAD u vrema Baraka Obame.

Severna Koreja je u maju označila Bajdena kao "budalu sa niskim koeficijentom inteligencije", nakon što je on u jednom od govora nazvao lidera te zemlje Kima Džong-una tiraninom.

"Svako ko se usuđuje da okleveta dostojanstvo vrhovnog vođstva Demokratske narodne Republike Koreje nikada neće izbeći nemilosrdnu kaznu", navodi severnokorejska agencija.

U tekstu se dodaje da "besni psi" kao što je Bajden mogu da povrede mnogo ljudi, ako im se dozvoli da slobodno trče.

"Oni moraju da budu štapom prebijeni na smrt pre nego što bude kasno", ističe KCNA.

foto: AP/Evan Vucci

AP navodi da nije jasno koji je od Bajdenovih komentara izazvao bes Severne Koreje.

Pjongjang često vređa strane lidere i političare zbog onoga što vidi kao klevetničke izjave o svojim liderima ili neprijateljsku politiku prema vlastima, navodi AP. Tako su žrtve rasističkih i seksističkih uvreda bili bivši američki predsednik Barak Obama i bivša predsednica Južne Koreje Park Geun Hje, prva žena na funkciji predsednika te zemlje.

Međutim, česte uvrede na račun Donalda Trampa, uključujući čuvenu ocenu o njegovoj senilnosti, pretvorile su se u pohvale, nakon što su njegovi diplomatski napori prema Kimu doveli do tri samita dvojice lidera, uključujući kratko rukovanje u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje.

Kurir.rs

Foto: AP / Minh Hoang / Pool, AP / Damian Dovarganes

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track