EVO KO JE BIVŠA AMBASADORKA KOJA TRAMPU MOŽE DA DOĐE GLAVE: Mari Jovanovič svedočila u istrazi o opozivu, a evo šta je sve otkrila (VIDEO)
Foto: EPA

tramp je smenio u maju

EVO KO JE BIVŠA AMBASADORKA KOJA TRAMPU MOŽE DA DOĐE GLAVE: Mari Jovanovič svedočila u istrazi o opozivu, a evo šta je sve otkrila (VIDEO)

Planeta -

Bivša američka ambasadorka u Ukrajini koju je ove godine smenio predsednik Donald Tramp branila se na saslušanju u istrazi za opoziv predsednika, rekavši da nije imala nikakvu političku agendu u Ukrajini osim "utvrđene američke spoljne politike".

"Moj posao je bio samo da sprovodim ciljeve naše utvrđene spoljne politike", rekla je Mari Jovanovič u prvim rečima pred Odborom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma na početku drugog dana saslušanja u istrazi o smeni predsednika.

foto: EPA

Tramp je u maju Jovanovičevu nazvao "lošom vešu" i smenio je, nakon što ju je napao njegov lični advokat Rudi Đulijani kada je radio na tome da uveri Ukrajinu da sprovede dve istrage od koje bi republikanski predsednik potencijalno imao političke koristi.

Đulijani je hteo da se pokrenu istrage o Džou Bajdenu, kandidatu predsednika Amerike i njegovog sina Hantera koji je bio član upravnog odbora ukrajinske energetske kompanije "Burisma".

foto: EPA

U fokusu istrage o opozivu je telefonski poziv od 25. jula u kojem je Tramp zatražio od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da otvori istragu.

Istovremeno sa ovim svedočenjem, Tramp je Mari Jovanovič napao na Tviteru. "Svuda gde Mari Jovanovič prođe, stvari se okrenu na loše. Počela je u Somaliji i gledajte kako se završilo", naveo je.

Inače, saslušanje je otvorio demokratski predsednik Odbora za obaveštajna pitanja.

"Predsednička ovlašćenja su ogromna, ali nisu apsolutna i ne mogu se koristiti u koruptivne svrhe. Američki narod očekuje od svog predsednika da koristi ovlašćenja koje mu je dao u službi nacije, ne da uništava druge kako bi ispunio svoje lične ili političke interese", rekao je Adam Šif.

foto: EPA

"Jovanovičeva je služila našim nacionalnim interesima u borbi protiv korupcije u Ukrajini, ali je smatrana preprekom jačanju predsednikove lične i političke agende. Zbog toga je oklevetana i gurnuta u stranu", dodao je.

foto: EPA

Tramp je u telefonskom razgovoru sa Zelenskim rekao da će Jovanovičeva "proći kroz neke stvari", a ukrajinski predsednik je: "Slažem se s vama sto odsto da je ona loš ambasador".

Jovanovičeva, koja je radila i za republikansku i za demokratsku administraciju, istakla je da su korumpirani Ukrajinci našli slične Amerikance voljne da rade s njima kako bi ju pomerili s položaja.

Ranije je rekla poslanicima iza zatvorenih vrata 11. oktobra da ju je Tramp smenio na osnovu "neutemeljenih i lažnih optužbi ljudi s vrlo upitnim motivima".

Kazala je takođe da joj je Gordon Sondland, američki izaslanik pri EU, rekao da iskoristi Tviter kako bi iskazala podršku Trampu i sačuvala posao.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track