Najnovije vesti

TURCI PROZRELI AMERIČKI BLEF: Ništa od sankcija zbog S-400, Ankara i Vašington ispituju uticaj ruskog PVO na F-35 (VIDEO)
Foto: Shutterstock

strategija

TURCI PROZRELI AMERIČKI BLEF: Ništa od sankcija zbog S-400, Ankara i Vašington ispituju uticaj ruskog PVO na F-35 (VIDEO)

Planeta

Ankara i Vašington pristupili su proceni potencijalnog uticaja ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-400 na najnovije američke lovce F-35, izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

"Danas smo počeli da radimo na stvaranju mehanizma za uticaj S-400 na F-35. Proces će se odvijati zajedno sa SAD", rekao je Kalin za televizijski kanal TRT.

On je dodao da se S-400 neće integrisati u sisteme protivvazdušne odbrane NATO-a.

Kalin je ponovio da Turska neće "ići unazad i da će uvesti S-400 u upotrebu“.

"Ranije su govorili da će uvesti sankcije ako ne odustanemo od ugovora o S-400. Zatim su govorili da će uvesti sankcije onog dana kada S-400 stigne u Tursku, ali tu etapu smo već prošli. Sada govore da će sankcije uvesti ako sistem uvedemo u aktivnu fazu", rekao je Kalin.

Isporuka najnovijih ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-400, koja je izazvala krizu u odnosima Turske i SAD, počela je sredinom jula.

Prema rečima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, S-400 će biti potpuno uvedeni u upotrebu u aprilu 2020. godine.

Vašington je tražio od Ankare da odustane od ugovora i da umesto toga kupi američke komplekse "Patriot", preteći da će odložiti ili potpuno ukinuti prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će joj uvesti sankcije.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...