AMERI U ŠOKU! KINA LANSIRALA NUKLEARNI PROJEKTIL SA PODMORNICE: Evo koje delove SAD mogu da sravne sa zemljom (VIDEO)
Foto: Profimedia

tehnika

AMERI U ŠOKU! KINA LANSIRALA NUKLEARNI PROJEKTIL SA PODMORNICE: Evo koje delove SAD mogu da sravne sa zemljom (VIDEO)

Planeta -

Kina je testirala novu raketu ispaljenu sa podmornice koja je sposobna da uništi San Francisko, otkrio je insajder.

Kineska mornarica testirala je svoj najsavremeniji projektil JL-3 u zalivu Bohaj u Žutom moru prošlog meseca, rekli su izvori.

Nuklearna raketa ima domet od 9.000 km, znatno duže od prethodnika JL-2, koji bi mogao da pogodi ciljeve udaljene 7.000 km.

To znači da Peking sada može da izvodi nuklearne udare na zapadnoj obali Amerike iz bezbednosti sopstvenih teritorijalnih voda.

Iako američki Trident II, kojeg takođe raspoređuju Britanci, nadmašuje novu kinesku raketu za nekih 3200 kilometara, to pokazuje da Peking investira u svoje nuklearne sisteme.

Raketa je dizajnirana za lansiranje iz kineske nuklearne podmornice Jin Klase, koja može biti naoružana do 24 projektila.

Stručnjaci procenjuju da im flota ima 4 plovila, što je svrstava u rang sa britanskom klasom Vanguard naoružanim raketama Trident II.

Nedavni izveštaj Pentagona američkom Kongresu otkrio je da je Kina planirala da izgradi tu flotu i njihova nova generacija podmornica Jin klase mogla da prevozi do 24 JL-3.

"To je još uvek veliki napredak, mada je i dalje daleko manje moćan od Tridenta ili ruske Bulave ... njihov domet leta znači da mogu dostići bilo koje ciljeve na svetu", rekao je izvor Saut Čajna Morning Post.

Izvor je za list rekao da je kraći domet kineskih SLBM-a bio „zato što kineska vojska do sada nije uspela da napravi značajnije tehnološke proboje u razvoju podmornica na nuklearni pogon“.

Serija raketa JL ili Julang - što znači "veliki talas" - posebno je dizajnirana za lansiranje na podmornicama s nuklearnim pogonom.

Ali uprkos tvrdnjama da Peking želi samo da razvije nuklearno sredstvo za odvraćanje, prošlog meseca je otkrio novu raketu na kopnu sa kolosalnim interkontinentalnim dometom.

Balistička raketa DF-41 "jednim udarcem može da izravna celokupni Njujork", upozoravali su mediji u zemlji.

Za DF-41, ili za Dongfeng-41, priča se da može da se kreće do 14.500 kilometara - što u domet stavlja celu teritoriju SAD.

Kurir.rs/Daily mail Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track