Najnovije vesti

NEMAČKA POSTAJE RAJ ZA ISLAMISTE: Sve više njih se vraća iz Sirije i Turske, a evo zašto su još uvek na slobodi (VIDEO)
Foto: Profimedia

bruka

NEMAČKA POSTAJE RAJ ZA ISLAMISTE: Sve više njih se vraća iz Sirije i Turske, a evo zašto su još uvek na slobodi (VIDEO)

Planeta

Nemačka se plaši da će Turska deportovati džihadiste Islamske države u matične države, jer neki od njih, umesto da završe u zatvoru, slobodno lutaju nemačkim ulicama. Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan, ucenjujući evropske zemlje, počeo je da vraća džihadiste i njihove porodice iz turskih zatvora.

Apelacioni sud u Berlinu presudio je da nemačka vlada mora da vrati svoje državljane koji su se borili u stranim ratovima, a među njima je porodica od sedam osoba koja je deportirana iz Turske. Iako nemački par sa petoro dece koje je Turska proterala, tvrdi da nisu islamistički teroristi, Berlin nema dokaza za suprotno i zbog toga su pušteni, izvestio je Špigl, pozivajući se na bezbednosne službe. Ljudska prava iznad svega, porodica iz Hildešeima u centralnoj Nemačkoj, stigla je u Tursku pre nešto manje od godinu dana. Vlasti u Ankari smatraju da su roditelji i njihovo dvoje punoletne dece pristalice ID i da imaju još troje maloletne dece. Svi su nemački državljani.

Nemačke bezbednosne službe smatraju da ova porodica pripada "salafističkom spektru", zbog čega praktikuje ultrakonzervativni islam. Da li su podržali terorističku organizaciju Islamska država, pokrajinska kriminalistička policija LKA ne može sa sigurnošću da kaže. Da li je ova porodica iz Turske putovala u Siriju, nije poznato. Međutim, zapadne službe bezbednosti izvestile su da su dve žene bile u sirijskom zatvorskom logoru za pristalice ID. Jedna od njih, 26-godišnja Heida R., rekla je da je 2014. godine otišla u Siriju sa borcem ID-a iz Nemačke. On je kasnije ubijen u tuči. Za Nasima A. nije izdat nalog za hapšenje jer, prema mišljenju generalnog tužioca, nema dovoljno dokaza. Konkretno, nalog za hapšenje izdaje se samo ako Generalno pravobranilaštvo može opravdano posumnjati da je počinilo krivično delo ili ako postoji opasnost od bekstva i može se dovesti direktno na aerodrom ili na bilo koji granični prelaz.

Povratak džihadista u Nemačku mogao bi proći nekažnjeno jer Nemačka nema kontakt sa sirijskim vlastima koji bi mogli pomoći u rasvetljavanju činjenica i dokazivanju njihove veze s terorističkim organizacijama. Nemački sudovi traže svedoke, dokaze i žrtve zločina. Situaciju je zakomplikovao nemački zakon o optužnici i hapšenju, kao i u svakoj razvijenijoj demokratiji.

Prema turskim vlastima, trenutno 95 državljana Nemačke koji su bili u ID sada su u zatvorima u Turskoj, Siriji ili Iraku. 33 se već procesuiraju u Nemačkoj, dok je 26 već pod nalogom za hapšenje. Prema nemačkim obaveštajnim podacima, 960 nemačkih državljana otišlo je u ratne zone u Siriji i Iraku, gde su se borili na strani kalifata Islamske države, a trećina se već vratila, a procenjeno je da je ubijeno 150. Zanimljivo je da su nemački mediji ovih dana objavili da su nemačke bezbednosne službe sprečile teroristički napad u Hildešejmu, u koji su vraćeni džihadisti koji nisu protvoreni. Tri ćelije džihadista planirale su masakr na muzičkom festivalu M'era Luna, identičan onome u pariskom klubu Bataklan u novembru 2015. godine.

U međuvremenu, savezna vlada i države pripremaju se za povratak džihadista. U Bavarskoj, Berlinu, Hesenu, Hamburgu, Donjoj Saksoniji i Severnoj Rajni-Vestfaliji moraju se uspostaviti "koordinatori povratka" koji će se brinuti o članovima ID i njihovim porodicama. Oni bi trebalo da deluju kao posrednici između bezbednosnih i drugih tela, kao što su kancelarije za mlade i savetodavne službe, kako bi pokrenuli proces deradikalizacije. Posao koordinatora bi takođe trebalo da uključuje razgovor sa vrtićima i školama i pripremu ih za prihvatanje bivše dece kalifata.

Kurir.rs/Večernji.hr Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...