Najnovije vesti

HAOS U BOLIVIJI NE PRESTAJE: Moralesove pristalice ponovo izašle na ulice, crkva pozvala na dijalog! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Dico Solis

politička kriza

HAOS U BOLIVIJI NE PRESTAJE: Moralesove pristalice ponovo izašle na ulice, crkva pozvala na dijalog! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Pristalice Eva Moralesa ponovo su protestovale tražeći odlazak desničara koji su nakon njegove iznuđene ostavke preuzeli vlast.

Uticajna Katolička crkva pozvala je na "dijalog" da bi se smirila zemlja u kojoj je tokom jednomesečnog nasilja poginulo 23 ljudi.

Sredinom dana je više hiljada ljudi demonstriralo u centru La Paza zahtevajući "mir" u Boliviji.

Većinom Indijanci, kao i sam Morales, nosili su višebojne zastave andskih urođenika. Neki su skandirali "Ne diktaturi" i tražili odlazak Hanin Anjes, desničarske senatorke koja se prošlog utorka proglasila za vršioca dužnosti šefa države, 48 sati nakon Moralesove ostavke.

Demonstranti su prelaznu vladu optužili za "represiju". "Poštujte život! Ne mecima" pisalo je na jednom transparentu, kao podsećanje na ubistvo devet uzgajivača koke u sukobima s vojskom i policijom nedaleko od Moralesovog uporišta Kočabambe.

Prema podacima Interameričke komisije za ljudska prava, od izbijanja nasilja pre mesec dana život su izgubile 23 osobe.

Prve demonstracije krajem oktobra je organizovala opozicija, koja je optužila Moralesa da je izbornom krađom na izborima 20. oktobra došao do pobede u prvom krugu. Pod optužbama i pritiskom vojske, čija politička težina u Boliviji je ogromna, Morales je pre osam dana podneo ostavku i otišao u egzil u Meksiko.

Tada su njegove pristalice izašle na ulice.

Hanin Anjes je, ne bi li smirila situaciju, sinoć obećala "što brže" raspisivanje "transparentnih" predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Uticajna Katolička crkva u Boliviji je, pak, pozvala prelazne vlasti, sve stranke i civilno društvo na "dijalog".

"Dijalog je najprikladniji put za prevazilaženje razlika među Bolivijcima", rekao je generalni sekretar biskupske konferencije Bolivije Aurelio Pezoa.

Crkva ima važnu ulogu i njena reč se sluša u zemlji gde se skoro 75 odsto stanovnika izjašnjavaju kao katolici.

Bolivijski biskupi su još prošle nedelje počeli sa inicijativama za dijalog prelaznih vlasti i Moralesovih pristalica.

Partija prvog Indijanca na čelu neke južnoameričke države, Pokret ka socijalizmu (MAS), koja ima većinu u oba doma parlamenta, predložila je manjim poslaničkim grupama da se danas sastanu da bi "radili, razgovarali, debatovali o političkoj situaciji" ali i "umirili" zemlju, rekla je poslanica Beti Janikes.

foto: AP/Dico Solis

Vlada Hanin Anjes će morati da pregovara s partijom MAS o organizaciji predsedničkih i parlamentarnih izbora. Prema ustavu Bolivije, parlament treba da imenuje šest od sedam članova centralne izborne komisije. Prethodni članovi tog organa su uhapšeni zbog "neregularnosti" na izborima na kojima je Evo Morales pobedio u prvom krugu.

Pozivi na dijalog, bilo iz crkve, bilo iz MAS, i mogućnost skorih izbora nisu umanjili bes Moralesovih pristalica.

Šest sindikata uzgajivača i žetelaca koke, čiji lider je Morales nekada bio, u subotu je dalo Anjes 48 sati da podnese ostavku. Oni su tražili i da parlament usvoji zakon koji bi "garantovao održavanje izbora u roku od 90 dana".

Da bi obezbedili da budu slušani, neki demonstranti su blokirali puteve koji povezuju La Paz s poljoprivrednim regionima koji hrane administrativnu prestonicu a u gradu El Alto, svojevrsnom "blizancu" La Paza, blokirali su rafineriju nafte što je dovelo do nestašice goriva na pumpama.

Vlada je zbog toga odlučila da uveze 100 cisterni benzina i dizela iz Perua i Čilea, kao i da pošalje u La Paz 60 tona goveđeg i pilećeg mesa.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Beta/AFP

Foto: AP/Dico Solis

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...