DECA BORACA ID SU ŽIVELA U PAKLU LOGORA I ZATVORA: Mališani sada doputovali u Rusiju, susret sa rodbinom bio je dirljiv!
Foto: AP / Andrea Rosa

napustili irak i siriju

DECA BORACA ID SU ŽIVELA U PAKLU LOGORA I ZATVORA: Mališani sada doputovali u Rusiju, susret sa rodbinom bio je dirljiv!

Planeta -

Avion ruskog ministarstva za vanredne situacije dovezao je u utorak uveče u Moskvu 18 dečaka i 14 devojčica iz Iraka, čiji su roditelji poginuli u ratu na strani Islamske države, ili su osuđeni na doživotnu robiju i nalaze se u iračkim zatvorima. Šestoro dece nema niti oca ni majku.

Na pitanje koje se često postavlja zašto se u Rusiju dovoze sinovi i kćeri terorista, Ana Kuznjecova opunomoćena za prava dece u Rusiji odgovora krako: zbog humanosti.

"Ta deca sada imaju šansu da normalno rastu i uče, a u Iraku i Siriji bi bili u zatvorskim zidinama ili logorima za beskućnike", kaže Ana Kuznjecova.

"Sve koji su protiv povratka tih mališana pitam da li bi trebalo ta deca da odgovaraju za greške svojih roditelja?"

Prva deca poginulih terorista, ili doživotnih osuđenika, dovezena su 31. decembra 2018. Posle toga u februaru i julu 2019. takođe su prevezena deca iz ratnog područja.

"Ukupno smo do sada prevezli 122 dečaka i devojčica. Najviše ih je bilo u zatvorima gde su bili sa majkama koje su osuđene na doživotnu robiju. U Iraku su takve žene sa decom u velikim zatvorskim barakama. Deo dece je uzet u sirotištima. Vlasti Iraka dozvolile su ruskim lekarima da naprave analize DNK kako bi se utvrdilo srodstvo sa babama i dedama koji su bili spremni da preuzmu unučad", objašnjava Ana Kuznjecova.

U Rusiji je akcija povratka dece iz Iraka i Sirije počela još 2017 godine. Vlastima su stizale molbe ne samo sa Kavkaza, iz Čečenije, Ingušetije i Dagestana, nego i iz Jaroslavske oblasti, Novgoroda, Jekaterinburga, Perma i Čeljabinska. Za povratak dece je bila formirana specijalna državna komisija i kojoj su bili predstavnici više ministarstava. Ta deca nisu imala nikakve dokumente. Obavljen je veliki posao.

Sada rodbina priča da nisu mogli da spreče odlazak svojih sinova i kćeri u islamsku državu. Oni nisu razumeli da ih tamo zovu da ratuju i ginu i da ih čeka pakao.

Ruske humanitarne službe sada nastavljaju rad u Siriji. Doduše tamošnje vlasti za sada dozvoljavaju da se prebace samo deca iz sirotilišta u logoru izbeglica Al Hol. Na spisku dece koja bi mogla biti prebačena iz Sirije u Rusiju je 146 dečaka i devojčica.

DIRLJIVI SUSRETI

Prvi susreti dece sa rodbinom svojih roditelja su vrlo dirljivi. Neku decu babe i dede prvi puta vide, jer su rođena u Iraku. Potresna je priča žene iz Nižegorodske oblasti koja je čekala unuka, a njoj kao baki je samo 38 godina.

Njena ćerka je otišla da uči u Moskvi i zatim je nestala. Kasnije je ispostavilo da je u Islamskoj državi. Na kraju je završila u zatvoru, gde se i razbolela, pa je jedva dočekala da spasi dete tako što ga je dobrovoljno dala da ode u Rusiju.

Kurir.rs/Večernje novosti/Branko Vlahović

Foto: AP / Andrea Rosa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track