Rusija upozorila Siriju da ne preti hemijskim oružjem
Foto: Rojters

Rusija upozorila Siriju da ne preti hemijskim oružjem

Planeta -
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova u razgovoru sa sirijskim ambasadorom u Moskvi "izrazito jasno istakao stav Rusije o nedopustivosti bilo kakve pretnje upotrebom hemijskog oružja"

MOSKVA - Rusija je danas saopštila da je sirijskoj vladi jasno stavila do znanja da je nedopustivo da preti upotrebom hemijskog naoružanja, nakon što je Damask upozorio na takvu mogućnost u slučaju vojne intervencije protiv režima predsednika Bašara al Asada.

Agencija Rojters je javila da je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov u razgovoru sa sirijskim ambasadorom u Moskvi "izrazito jasno istakao stav Rusije o nedopustivosti bilo kakve pretnje upotrebom hemijskog oružja". Kako je saopštilo rusko ministarstvo inostranih poslova, Bogdanov je pozvao sirijski režim da se povinuje međunarodnom protokolu iz 1925. godine o zabrani upotrebe otrovnih gasova u oružanim sukobima. Rusko ministarstvo podseća da je Sirija ovaj protokol potpisala 1925. godine.

Drugi zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov izjavio je ranije danas agenciji Itar tass da je Moskva dobila čvrsta uveravanja Damaska da je sirijsko hemijsko oružje potpuno obezbeđeno. Portparol sirijskog ministarstva spoljnih poslova Džihad Makdisi priznao je u ponedeljak da Sirija ima hemijsko oružje, a zapadne zemlje i Izrael su izrazile zabrinutost da bi hemijsko oružje moglo da padne u ruke militantnih grupa.

Rusija je danas saopštila da bi militanti koji su preuzeli kontrolu nad sirijskim graničnim prelazima sa Turskom mogli biti povezani sa terorističkom mrežom Al Kaida. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je sumnju u navode da je granične prelaze između Sirije i Turske sa sirijske strane zauzela opoziciona Slobodna sirijska armija.

"Prema nekim informacijama, te prelaze nije uopšte preuzela Slobodna sirijska armija - ko god da tako misli - već grupe koje su direktno povezane sa Al Kaidom", rekao je Lavrov, dodajući da Rusija intenzivno proverava pomenute informacije.

Šef ruske diplomatije je naglasio da će, ukoliko se utvrdi da su takve pojave u kojima teritorije preuzimaju teroristi podžavali ruski zapadni partneri, Moskva "želeti da dobije odgovor na pitanje - koji je njihov stav po pitanju Sirije i šta pokušavaju da ostvare u toj zemlji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track