OVAKO JE PUTIN POSTAO PREDSEDNIK: Jeljcinov zet otkrio zašto je Boris izabrao baš Vladimira za svog naslednika (VIDEO)
Foto: Profimedia

novi detalji

OVAKO JE PUTIN POSTAO PREDSEDNIK: Jeljcinov zet otkrio zašto je Boris izabrao baš Vladimira za svog naslednika (VIDEO)

Planeta -

Bivši ruski predsednik Boris Jeljcin video je u Vladimiru Putinu čoveka koji će nastaviti njegove liberalne reforme, rekao je bivši rukovodilac administracije Kremlja Valentin Jumašev.

"Za Jeljcina je bilo važno to što je Putin iz druge generacije, jer se zemlja nije smela ostaviti onima koji su upravljali tokom Sovjetskog Saveza", rekao je Jumašev tokom javnog intervjua u "Jeljcin centru" u Jekaterinburgu.

Jeljcinu je bio važan karakter svog naslednika, a za Putina je smatrao da će moći da donosi prave odluke, objasnio je Jumašem, koji je oženjen Jeljcinovom ćerkom. Tako je bivši predsednik Rusije čak dao ostavku pola godine pre redovnih izbora kako bi Putin imao bolje šanse protiv Primakova i Luškova. Zanimljivo je i da sau Jeljcin i Putin snimali novogodišnje obraćanje za 2000. godinu, i to 31. decembra.

Iako je Jeljcin snimio obraćanje nekoliko dana uoči Nove godine, na kraju snimanja ustao je i rekao snimateljima da je snimanje bilo loše i da je potrebno ponoviti ga 31. decembra.

"Svi dolaze 31. decembra u sedam časova ujutru. U tom momentu samo četiri čoveka znaju šta će se dogoditi: Vološin — šef predsedničke administracije, budući predsednik države Putin, Tatjana Borisovna, Jeljcinova kćerka, i ja“, ispričao je Jumašev.

On je dodao da je snimateljska grupa koja je snimala Jeljcinovo obraćanje bila zaključana u sobi dok šef države nije objavio da podnosi ostavku i dok kasetu sa snimkom Jumašev, zajedno sa Konstantinom Ernstom, nije odvezao u "Ostankino".

"Imali smo veoma žestok tajming tog dana. Putin je snimio obraćanje, ako se ne varam, 14 ili 15 časova nakon svog sastanka sa bezbednjacima, a zatim je ono objavljeno", rekao je Jumašev.

Jumašev je rukovodio administracijom prvog predsednika u periodu od 11. marta 1997. do 7. decembra 1998. godine. Jeljcin je ostavku podneo 31. decembra 1999. godine. Vršilac dužnosti šefa države postao je premijer Vladimir Putin, a 26. marta 2000. godine Putin je pobedio na predsedničkim izborima u prvom krugu, sa 52,94 odsto glasova.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track