ASANŽOV OTAC STRAHUJE ZA SVOG SINA: Džulijan bi mogao da umre u američkom zatvoru!
Foto: Twitter/Printscreen

o izručenju sad

ASANŽOV OTAC STRAHUJE ZA SVOG SINA: Džulijan bi mogao da umre u američkom zatvoru!

Planeta -

Otac osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža osamdesetogodišnji Džon Šipton strahuje od izručenja svog sina u SAD, gde mu preti ogromna zatvorska kazna. Šipton veruje da će njegov sin umreti u zatvoru, prenosi norveški list VG.

List navodi da Australijanac Džon Šipton odbija da napusti Evropu sve dok se njegov sin ne nađe na slobodi.

"Pomirio sam se sa tim da bi Džulijan mogao da umre u zatvoru i govorim to ne samo kao otac. To je činjenica", rekao je Šipton, koji je prošle sedmice bio u Berlinu.

List navodi da je Šipton devet godina ćutao i da nije komentarisao optužbe protiv svog sina, ali da je sada odlučio da progovori, jer je zabrinut zbog mogućnosti da Asanž bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, u kojima mu preti do 175 godina zatvora.

Asanžov otac putuje po evropskim zemljama u nadi da će pronaći političku i civilnu podršku za svog sina. Prema Šiptonovim rečima, Asanž je smršao na 50 kilograma i sada je u zatvorskoj bolnici.

"Ja sam star čovek i ne mogu da preskočim zatvorske zidove da bih ga izvukao, ali ću raditi sve što mogu. Ne mogu prosto da sedim skrštenih ruku i da gledam ono što se događa", rekao je Šipton.

Asanž, koji je u Švedskoj 2010. godine bio optužen za seksualno uznemiravanje i silovanje, krio se od juna 2012. godine u Ambasadi Ekvadora u Londonu, strahujući od izručenja u tu skandinavsku zemlju.

Osnivač Vikiliksa je uhapšen 11. aprila 2019. godine, na zahtev SAD. Sud u Londonu ga je proglasio krivim za narušavanje uslova oslobađanja uz kauciju i optužio ga na 11 meseci zatvora. Sudska rasprava o pitanju izručenja počela je 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su protiv Asanža podigle nove optužnice u 17 tačaka, uključujući narušavanje zakona o špijunaži i odavanje poverljivih informacija. On je ranije bio optužen za zaveru sa ciljem upada u kompjuterski sistem.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto:Twitter/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track