Najnovije vesti

PAPA FRANJA U POSETI NAGASAKIJU: Zatražio od svetskih lidera da se odreknu nuklearnog oružja! (VIDEO)
Foto: Profimedia

poslao jaku poruku

PAPA FRANJA U POSETI NAGASAKIJU: Zatražio od svetskih lidera da se odreknu nuklearnog oružja! (VIDEO)

Planeta

Papa Franja zahtevao je danas u Nagasakiju od svetskih lidera da se odreknu nuklearnog oružja i doktrine zastrašivanja iz perioda hladnog rata, ističući da nagomilavanje nuklearnog oružja ugrožava bezbednost, izlaže države nepotrebnim troškovima i preti čovečanstvu.

Nakon što je položio venac i pomolio se pred spomeniku žrtvama druge atomske bombe kuju su SAD bacile na japan 1945. godine, papa je rekao da to mesto predstavlja pravi podsetnik "bola i užasa koji smo mi ljudi u stanju da nanesemo jedni drugima", prenosi AP.

"Ubeđen sam da je svet bez nuklearnog oružja moguć i tražim od svetskih lidera da ne zaborave da to oružje ne može da nas zaštiti od aktuelnih pretnji nacionalnoj i međunarodnoj bezbednosti", naglasio je papa Franja.

Hiljade Japanaca okupilo se kod spomenika, dok je drugi papa u istoriji odavao počast žrtvama atomske bombe.

Papa Franja posetio je Nagasaki i kasnije Hirošimu na početku trodnevne posete Japanu, s ciljem da istakne apel za globalnu zabranu atomskog oružja, a Nagasaki, gde se širilo hrišćanstvo u Japanu i grad na koji je bačena bomba, predstavlja savršeno mesto za to, navodi AP.

Vatikan je među prvim državama koje su potpisale i ratifikovale Sporazum o zabrani nuklearnog oružja Ujedinjenih nacija, a Franja je otišao dalje nego bilo koji papa, ističući da je za osudu ne samo upotreba, već i samo posedovanje nuklearnog oružja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track