KANCELARKA PROTIV PREDSEDNIKA! Angela vs Makron: Smučilo mi se da lepim šoljice koje ste vi razbili!
Foto: AP/Andrew Harnik

Svađa

KANCELARKA PROTIV PREDSEDNIKA! Angela vs Makron: Smučilo mi se da lepim šoljice koje ste vi razbili!

Planeta -

Budućnost EU mogla bi da bude dovedena u pitanje ukoliko se produbi sukob između nemačke kancelarke Angele Markel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Osovina Berlin-Pariz osnovna je pokretačka snaga i kamen temeljac jedinstvene EU, ali kako prenosi Njujork tajms, razdor između saveznika kulminirao je na proslavi 30-godišnjice rušenja Berlinskog zida.

Ljuta Merkelova

Merkalova je na marginama ovog sastanka žestoko kritikovala francuskog šefa države.

"U potpunosti razumem vašu potrebu za remetilačkom politikom. Ali smučilo mi se da sakupljam krhotine. Stalno moram da lepim šoljice koje ste vi razbili samo da bismo mogli da sednemo i popijemo šolju čaja", rekla je vidno ljuta Angela Merkel.

U klinču... Kancelarka  Angela  Merkel  i predsednik  Emanuel  Makron
U klinču... Kancelarka Angela Merkel i predsednik Emanuel Makronfoto: EPA / Filip Singer

Do većeg razdora u odnosima Merkelove i Makrona došlo je nakon njegovog nedavnog intervjua Ekonomistu, u kome je izjavio da je "NATO doživeo moždanu smrt" zbog nedostatka saradnje između članica, dovodeći u pitanje postojanje člana 5 osnivačkog ugovora, koji podrazumeva da se napad na jednu zemlju članicu tretira kao napad na ceo savez.

Merkelova je odmah morala da vadi kestenje iz vatre, odbacujući Makronove tvrdnje na sastanku sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom saveza.

Makron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, iako su u Skoplju promenili i ime države na insistiranje Grčke kako bi se odblokirao pristup Uniji.

foto: AP

Sastanak u Londonu

Potom je iz Pariza stigao i „non pejper“, predlog za novu metodologiju pregovora o proširenju EU. U oba slučaja Berlin je rezervisano reagovao.

Odnos između Merkalove i Makrona biće u centru pažnje javnosti na predstojećem sastanku lidera zemalja članica NATO, koji se održava početkom decembra u Londonu, a na kome će biti obeležena 70-godišnjica pakta.

TAČKE RAZDORA SAVEZNIKA

- Predsednik Francuske izjavio da je NATO doživeo moždanu smrt

- Merkelova to demantovala na sastanku sa Jensom Stoltenbergom

- Makron stavio veto na početak pregovora EU sa Tiranom i Skopljem

- Pariz je potom predložio novu metodologiju pregovora za proširenja Unije

- Nemačka je rezervisano reagovala na veto i predlog novog tipa pregovora

Kurir.rs/ Foto: AP/Andrew Harnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track