ZBOG RUSA AMERIČKE PODMORNICE DOBIJAJU ČUDO OD ORUŽJA: Nova tehnologija će iz korena promeniti ratovanje! (VIDEO)
Foto: Profimedia

brutalno

ZBOG RUSA AMERIČKE PODMORNICE DOBIJAJU ČUDO OD ORUŽJA: Nova tehnologija će iz korena promeniti ratovanje! (VIDEO)

Planeta -

Američka mornarica priprema se za potpisivanje jednog od najvećih ugovora u svojoj istoriji, čime će nova generacija napadačkih podmornica postati glavna sila u ratovima.

Međutim, stručnjaci počinju da preispituju logiku davanja napadačke ratne misije podmornicama u eri velike konkurencije moći kada Rusija i, u još većoj meri, Kina mnogo ulažu u tehnologiju protiv podmornica?

Brajan Klarks, penzionisani kapetan podmornice i stariji kolega u Centru za strateške i budžetske procene, pita se da li je površinska flota najbolja opcija za pokretanje napadačke misije.

"Tokom poslednjih 10 godina je podmornica stvarno naglašena kao jedini alat koji imamo za ulazak u neprijateljska područja. To se sada menja: zemlje ulažu u svoje sisteme protivpodmorničkog ratovanja. Kina je uložila mnogo novca u ASV sisteme, oni instaliraju nadzorne sisteme slične našem SOSUS. Dakle, ideja da su naše podmornice naše osnovno sredstvo ratovanja, možda neće biti primenjena u narednih nekoliko godina kao što je bila u proteklih 10, pa se postavlja pitanje treba li ulagati u podmornice kako bismo održali kapacitet podmorskih napada “.

Problem nije samo u tome što podmornice rizikuju da budu otkrivene, što je uvek moguć rizik kad god napusti pristanište, već to što neće moći da stvori količinu vatre koju površinska flota može.

"Ako koristite površinske brodove, oni mogu da ispaljuju isto toliko krstarećih raketa klase Virdžinija, mnogo puta jeftinije; oni se mogu okretati, ponovo napuniti i samo nastavljati da ispaljuju vatru mnogo većom brzinom”.

Džeri Hendriks, penzionisani mornarički oficir i analitičar iz Telemus Group-a, saglasio se da će površinska flota verovatno biti mesto za postavljanje napadačkih sposobnosti, naročito u doba masovnih hipersoničnih raketa, ali pod uslovom da su van dometa kineskih raketa DF-21 i DF-26.

„Dakle, postoji solidan argument samo sa stanovišta troškova. Ako bih pokušao da stvorim 2.000 cevi za hipersonične rakete – koje su mnogo masivnije od Tomahavka, to se ne bi uklopilo u vertikalni sistem lansiranja Mark 41 i samim tim to bi bilo bi veoma skupo”.

Mornarica traži razarače koji se uklapaju sa većim vertikalnim cevima za sistem lansiranja kako bi se prilagodili takozvanom brzom naoružanju.

“Mislim da će ovo biti jedna od glavnih stvari koja će pokrenuti stvaranje velikog bespilotnog borbenog napadača”, rekao je Dan Gore, analitičar istraživačkog centra sa Lexington Instituta.

Čini se da je američka vojska u velikom problemu jer stručnjaci ne mogu da se usaglase kojim oružjem se suprotstaviti u pomorskom ratovanju Rusiji i Kini.

Moć američke Šeste flote je nepovratno prošla zbog ruskih i kineskih hipersoničnih raketa, a baziranje pomorske moći na podmornicama nije moguće jer vojska SAD u tom smislu znatno zaostaje za Rusijom.

Kurir.rs/checkpointasia.net Foto:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track