STALJIN, ČERČIL I RUZVELT SU NJOJ DUGOVALI ŽIVOTE: Preminula čuvena špijunka koja je sprečila naciste u ludačkom naumu!
Foto: Profimedia

Goar Vartanjan

STALJIN, ČERČIL I RUZVELT SU NJOJ DUGOVALI ŽIVOTE: Preminula čuvena špijunka koja je sprečila naciste u ludačkom naumu!

Planeta -

Sovjetska špijunka Goar Vartanjan, koja je sa svojim mužem Gevorkom sprečila nacistički pokušaj da se 1943. izvrši atentat na savezničke lidere, umrla je u Moskvi u 94. godini, saopštila je ruska obaveštajna služba.

Goar Vartanjan biće sahranjena u petak na moskovskom groblju Trojekurovo pored svog muža, takođe poznatog tajnog agenta, koji je umro 2012, rekao je Sergej Ivanov, portparol ruske Inostrane obaveštajne službe (SVR).

Vartanjan je učestvovala u sprečavanju nacističke operacije "Skok u dalj", čiji cilj je bilo istovremeno ubistvo tokom konferencije u Teheranu 1943. godine sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Džugašvilija - Staljina, američkog predsednika Frenklina Ruzvelta i britanskog premijera Vinstona Čerčila.

Gevork Vartanjan, odlikovan Ordenom heroja Sovjetskog Saveza, govorio je da je Goar "zaslužna za najmanje dve od pet krakova njegove zvezde heroja", navodi se u saopštenju SVR.

Goar Vartanjan je rođena 1926. godine u tada sovjetskoj Jermeniji, a s porodicom se tridesetih godina preselila u Iran. Sa 16 godina se pridružila jednoj antifašističkoj grupi i od tada je s mužem radila na otkrivanju nemačkih agenata.

Po SVR, "Anita" i "Anri" - što su bili pseudonimi koje su Vartanjanovi koristili, radili su "u ekstremnim uslovima u brojnim zemljama", a mediji su preneli da su to bile i Francuska, Grčka, SAD, Japan, Indija i Kina.

Ruski predsednik Vladimir Putin, i sam bivši pripadnik sovjetske službe bezbednosti KGB, posetio je sedište SVR u junu 2017. i pohvalio rad tajnih agenata, pa i Vartanjanovih.

Bivši sovjetski agent Mihail Ljubimov je rekao da "konkretan rad Vartanjanovih nikada neće biti otkriven da bi se izbegli politički skandali u zemljama u kojima su supružnici delovali".

Kurir.rs / Beta Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track