SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO I GRČKU: Sve se treslo na 6,1 stepeni po Rihteru! Epicentar potresa kod ostrva Krit!
Foto: Miloš Lončar

dramatično

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO I GRČKU: Sve se treslo na 6,1 stepeni po Rihteru! Epicentar potresa kod ostrva Krit!

Planeta -

Snažan zemljotres jutros je pogodio Grčku u 8:25, odnosno 9:25 po lokalnom vremenu, kada je zabeležen potres jačine 6,1 stepen Rihtera, 258 kilometara južno od Atine, saopštio je Geodinamički institut Nacionalne opservatorije u Atini.

Epicentar je bio na 20 kilometara južno od ostrva Antikitera, između ostrva Krit i Kitera, na dubini od 71 kilometra, prenosi Katimerini. Zemljotres se osetio u Atici i Peloponezu.

Prema Evro-mediteranskom seizmološkom centru, epicentar je bio 179 kilometara zapadno od Irakliona.

U razgovoru za televiziju SKAI, predsednik grčkog seizmološkog zavoda i profesor geologije Eftimios Lekas je rekao da je zemljotres imao veliku žarišnu dubinu i istakao da zbog toga ne bi trebalo da dođe do naknadnih potresa.

"To što je na velikoj dubini je činjenica koja bi trebalo da nas umiri, jer posle toga ne bi trebalo da bude većeg broja naknadnih potresa, tako da nema razloga za zabrinutost", rekao je Lekas, prenosi AP.

Rekao je i da se potres ne može dovesti u vezu sa zemljotresima u Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Za sada nema informacija o šteti, ali vatrogasna služba na Kritu je u pripravnosti, prenosi Katimerini.

Podsećamo, tlo u regionu zatreslo se snažno juče prvi put oko 3.55 sati, i od tada je na području Albanije, Bosne i Hercegovine, ali i Jadranskog mora zabeleženo više od 50 zemljotresa, podaci su Evropskog seizmološkog centra.

Snažan zemljotres u Albaniji odneo je najmanje 25 života i napravio veliku materijalnu štetu, dok je u zemljotresu čiji je epicentar bio u blizini Nevesinja nastala materijalna šteta.

NEMA IZVEŠTAJA O ŠTETI

Nema prijava štete posle snažnog zemljotresa koji se dogodio danas pre podne severozapadno od grčkog ostrva Krita.

Grčki seizmolozi kažu da je opasnost od tog zemljotresa bila realtivno mala jer je epicentar bio pod morem. Osetio se daleko jer mu je žarište bilo na srednjoj dubini od 71 kilometra pod površinom Zemljine kore.

U blizini epicentra - u jednoj opštini na zapadu Krita i na malom obližnjem ostrvu Kitiri su danas preventivno zatvorene škole zbog uznemirenja stanovništva, kao i da bi se školske zgrade detaljno pregledale, ali je već najavljeno da će sutra biti nastave.

Vatrogasna služba na Kritu je ipak u pripravnosti iako nema izveštaja o šteti.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Foto: Miloš Lončar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track