Najnovije vesti

EVO ZAŠTO JE IZBIO ZEMLJOTRES U ALBANIJI: Sve je počelo u Italiji pre nekoliko dana
Foto: AP/Visar Kryeziu

prirodni proces

EVO ZAŠTO JE IZBIO ZEMLJOTRES U ALBANIJI: Sve je počelo u Italiji pre nekoliko dana

Planeta

Skorašnje erupcije vulkana u Italiji oslobodile su veliku količinu energije, što je dovelo do toga da sukobljeni tektonski blokovi usled talasa energije pokušavaju da zadrže svoje ravnotežno stanje, zbog čega dolazi do zemljotresa, izjavio je za N1 direktor Geološkog zavoda Srbije Dragoman Rabrenović.

Rabrenović podseća da su zemljotresi ispoljeni procesi na površini zemljine kore, da su kratkotrajni i brzi, a dešavaju se kada dođe do oslobađanja određene količine energije koja se akumulirala u dubljim slojevima zemljine kore.

foto: EPA

Prema njegovim rečima, linije sukobljenih tektonskih ploča mogu da ukažu na moguće procese i dodaje da područje kod Drača pripada južnoj jadranskoj ploči, koja je tektonski oblikovana u najmlađem delu geološke istorije.

Ona je danas vrlo seizmički aktivna, napomenuo je sagovornik N1.

Pokazujući mapu istorije potresa u regionu, Rabrenović je objasnio da su se najjači zemljotresi jačine od pet do sedam Rihtera dogodili na istoj liniji. Odatle, dodao je on, "preselili su se" u područje Nevesinja, što su zone visokog krša gde se formiraju visoka naponska stanja.

(Kurir.rs/FoNet/Foto: AP/Visar Kryeziu) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...