NAJMOĆNIJA I NAJSUROVIJA BANDA PROMENILA IMIDŽ: Policija sada u PROBLEMU ne mogu da ih prepoznaju! (VIDEO)
Foto: Profimedia

lukavo

NAJMOĆNIJA I NAJSUROVIJA BANDA PROMENILA IMIDŽ: Policija sada u PROBLEMU ne mogu da ih prepoznaju! (VIDEO)

Planeta -

Prošli su dani tetoviranih lica ili tetovaža od glave do pete.
Pripadnici bande MS-13 rešili su da se promene u nastojanju da izbegnu neželjenu pažnju policije, istovremeno održavajući uporišta u nekoliko glavnih američkih gradova.

"Ideja da imaju tetovaže od nogu do glave, to se više ne događa", rekao je visoki zvaničnik američke imigracije i carinske službe u intervjuu za Vašington Egzaminer o toj bandi. Zvaničnik je govorio o pozadini.

"Nova norma", prema saveznoj imigracijskoj agenciji koja istražuje, uhapsi i deportuje članove koji ilegalno borave u Sjedinjenim Državama, je neko ko je "obrijan, lepo govori i [ima] nula mastila na svom telu. “

MS-13, skraćeno za Mara Salvatruča, poznata je po izuzetno nasilnim delima. Godine 2012. Ministarstvo finansija proglasilo je transnacionalnom zločinačkom organizacijom za svoj rad švercujući ljude, drogu i oružje između Centralne Amerike i Sjedinjenih Država. Od kraja 2019. godine otprilike 10.000 članova je u zemlji, a desetine hiljada više širom sveta, pre svega u El Salvadoru.

Istaknute i skrivene tetovaže dugo su identifikovale članove i bile su obavezne u bandi koju su formirali Salvadoransi koji su živeli u Los Anđelesu pre otprilike četiri decenije. Istorijski gledano, članovi su dobili tetovaže nakon promocije u bandi. Što više tetovaža na nečijem telu značilo bi da ima viši rang.

Dva zvaničnika radne grupe za sprovođenje zakona Severne Virdžinije rekla su da su inicijacije i promocije praćenje batinama kolega.

„MS je podeljen na manje bande, iako su sve pod zastavom MS-a, to su različite bande. To znači različita pravila, tako da će vas neke bande premlatitit pre unapređenja“, rekao je jedan službenik radne grupe koji je identifikovao desetine članova. Zvaničnik je zatražio da ostane anoniman zbog prirode posla.

"Svaki put kada dobiješ unapređenje, tuku te 13 sekundi", rekao je isti službenik operativne grupe. Četiri ranga su "paro", "promatranje", "čekueo" i "ortak".

Iako ljubičaste modrice ostaju deo procesa inicijacije i unapređenja, tetovaže se ne prenose novim članovima jer su lako uočljivi, uključujući članove drugih bandi koji su može se osvetiti ako misle da neko trguje drogom ili regrutuje u nekom području koje vodi druga banda.

Nedostatak tetovaža otežava identifikaciju ljudi koje su uhapsile lokalne ili savezne službe za sprovođenje zakona. Zvaničnik ICE-a rekao je da se neodređeni broj članova MS-13 uklopio u migrantske kamp prikolice koji su krenuli prema El Salvadoru, Gvatemali i Hondurasu za Sjedinjene Države od 2017. Iako je nekolko hiljada pokušalo da iskoristi velike grupe kao prikrivanje nedostatak fizičkih identifikatora otežavao je meksičkim zvaničnicima da ih odaberu dok su se kretali kroz zemlju, kao i izazov za američke savezne agente da uoče da li je osoba sakrivena u velikoj grupi.

Predsednik Tramp doveo je bandu na čelo imigracijske agende njegove administracije u 2017. i 2018. godini sa više od 160 spominjanja organizacije u njegove prve dve godine na vlasti. Trojica zvaničnika rekli su Vašington Egzaminer-u da prate MS-13 godinama, a ne tek od kada je Tramp počeo razgovarati o tome. Objasnili su da se banda razvija ne samo izgledom, već i svojim radom.

"Njihov zločin broj jedan je droga", rekao je zvaničnik ICE-a. Banda se godinama fokusirala na trgovinu oružjem, kao i na kokain i marihuanu. U poslednje vreme, njihove manje bande u regionu Severne Virdžinije postale su više uključene u trgovinu ljudima i prinudni rad, uključujući i prostituciju.

Kurir.rs/Vašington Egzaminer Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track