Hakeri Irancima pustili AC/DC!
Foto: REUTERS

Najrokerskiji sajber-napad

Hakeri Irancima pustili AC/DC!

Planeta -
Hakeri napali nuklearno postrojenje Natanz, a virus onesposobio ceo sistem i pustio pesmu „Thunderstruck“ australijske rok grupe

TEHERAN - Kao grom.Nepoznati hakeri napali su nuklearno postrojenje u Natanzu u Iranu, a virus je, osim toga što je onesposobio čitav sistem, usred noći pustio muziku čuvene australijske rok grupe AC/DC. To je već treći sajber-napad na nuklearke u Iranu, a za prethodna dva veruje se da su odgovorni SAD i Izrael.Kad je virus napao najbezbedniji i najbolje čuvani objekat u čitavom Iranu prekinuo je rad čitavog sistema „Simensovog“ hardvera, a nuklearkom je počela da trešti muzika.- Čini mi se da se radilo o pesmi „Thunderstruck“. Muzika je bila veoma glasna. Bilo nam je potrebno pola sata da to zaustavimo. Morali smo da isključimo zvučnike - napisao je neimenovani iranski nuklearni naučnik grupi za istraživanje bezbednosti.Iako nema zvanične potvrde o najnovijem sajber-napadu, strani mediji veruju da se zaista dogodio, a čak su ga nazvali „najrokerskijim“ sajber-napadom u istoriji.Stručnjaci smatraju da je za napad na postrojenje u Natanzu, koji se dogodio u ponedeljak uveče, kriv potpuno novi virus, koji tek treba da se identifikuje. Pre ovog, nuklearna postrojenja Irana napao je kompjuterski virus „staksnet“, pa zatim „flejm“. Za oba se veruje da su ih SAD u saradnji s Izraelom ubacile na Bliski istok.Inače, prema navodima zapadnih izvora, Natanz je glavno iransko postrojenje za obogaćivanje uranijuma. Smešteno je u centralnom Iranu, ukopano je 20 metara pod zemljom, a prostire se na više od 100.000 kvadratnih metara.

AC/DC ne obogaćuje uranijum
AC/DC ne obogaćuje uranijum

Aktivno 11.000 centrifugaIranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad objavio je da je u postrojenjima za obogaćivanje uranijuma u zemlji aktivno 11.000 centrifuga, što je za hiljadu više u odnosu na podatak iz prethodnog izveštaja Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA). Iran insistira da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namenu, dok Zapad tvrdi da Teheran pravi nuklearno oružje.

Virusi kojima je Iran napadnutStaksnetOtkriven 2010. U Iranu je ugasio sve napadnute kompjutere s kojih je prekopirao šifre i lozinke.FlejmOtkriven 2012. Napada softvere „Majkrosofta“ u cilju industrijske špijunaže.TanderstrajkOtkriven u junu 2012. On špijunira „Simensove“ industrijske softvere i pušta muziku AC/CD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track