UGINUO UŠKO, MEDVED HEROJ: Kao mali nađen paralizovan u šumi, a kretao se u invalidskim kolicima (VIDEO)
Foto: Profimedia

Borac

UGINUO UŠKO, MEDVED HEROJ: Kao mali nađen paralizovan u šumi, a kretao se u invalidskim kolicima (VIDEO)

Planeta -

Hendikepirani medved Uško, rodom iz Severne Makedonije, koji je živeo uprkos slomljenoj kičmi, uginuo je na severu Grčke, saopštila je danas nevladina organizacija koja se brinula o njemu.

"Sa velikom tugom saopštavamo da je uginuo Uško, prvi medved na svetu koji je uspeo da se kreće u invalidskim kolicima", navela je grčka organizacija "Arkturos".

Uško nas je tokom svog kratkog života, "naučio da je važno da se borimo i da nikada ne odustanemo, čak i kad sve izgleda nepremostivo", dodala je organizacija.

Medved je uginuo u ponedeljak u vrtu kojim upravlja Arkturos na planini Nimfeos, nedaleko od severne grčke granice.

Uško je nađen 2015. godine kao mladunče u Severnoj Makedoniji. Bio je paralizovan od struka naniže jer mu je bila slomljena kičma. Njegova majka je ubijena, a on je nađen sam u šumi.

foto: Profimedia

"Veterinari i negovatelji su videli da Uško poseduje neverovatnu snagu i ljubav prema životu, tako da su odlučili da mu naprave invalidska kolica po njegovoj meri. Medved je brzo prihvatio kolica", navela je NVO i dodala da je promenio troje kolica i postao redak primerak divlje životinje koja je koristila tu spravu.

"Arkturos", organizacija osnovana 1992. godine, prihvata medvede i vukove sa Balkana kao i druge grabljivice iz Austrije i Gruzije.

Nazvana, po sazvežđu "Veliki medved", organizacija se pre svega bavi zaštitom mrkih medveda u njihovim prirodnim staništima na Balkanu. Zato je pre dvadesetak godina izdejstvovala promenu plana izgradnje auto-puteva na severu Grčke, da se ne bi remetile prekogranične "medveđe staze".

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja