DEČAK KOJI SVAKOG DANA RONI U LEGLU ZARAZE: Iz reke vadi plastiku, a plovi na vratima frižidera (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

tako izdržava porodicu

DEČAK KOJI SVAKOG DANA RONI U LEGLU ZARAZE: Iz reke vadi plastiku, a plovi na vratima frižidera (VIDEO)

Planeta -

Otkako Kina od prošle godine ne odlaže plastični i elektronski otpad iz SAD-a i Evrope, odbačena plastika guši Filipine, Indoneziju, Vijetnam i Maleziju.

Situacija na Filipinima je haotična. Smeće se nalazi svuda, ugrožavajući zdravlje ljudi svakog dana, a siromaštvo tera mnoge na drastične mere.

Ranijel Mirador je 13-godišnji dečak koji je napustio školu kako bi mogao da izdržava porodicu. Nažalost, ni prilike za rad nema, pa je primoran da rovari po zagađenim vodama kako bi prikupio plastični otpad i potom ga prodao za reciklažu.

foto: Youtube/Printscreen

Ranijel svakog dana roni u prljavoj vodi. Estero de Vitas je jedna od najzagađenijih reka u glavnom gradu Filipina, Manili, a većinu otpada čini jednokratna ambalaža koja uništava okolinu. Mnoga lokalna deca ovde roni u nadi da će naći plastiku za reciklažu.

“Moje ime je Ranijel Mirador. Imam 13 godina. Kad se probudim, umijem se i popijem kafu. Posle toga skupljam smeće”, rekao je.

foto: Youtube/Printscreen

Kao splav koristi stara vrata frižidera uz pomoć koga pretražuje reku. Papuče su mu vesla, a to je počeo da radi kad je imao osam godina.

“Tražim plastiku koja vredi nešto novca, kao i komadiće metala. Zarađujem oko pola dolara na dan, a ako mi se jako posreći, dobijem gotovo tri dolara”, ispričao je.

foto: Youtube/Printscreen

Često mora i da zaroni.

“Ne možemo ništa da vidim jer je voda jako mutna. Zbog toga kad nešto osetimo pod nogama, zaronimo sa zatvorenim očima kako bi to izvadili na površinu. Ponekad se posečem na krhotine stakla”, otkrio je.

Napori da se umanji količina otpada na Filipinima rezultirali su smanjenjem količine smeća, ali je nedavna studija pokazala kako su reke daleko od čistih i da su opasne po zdravlje.

foto: Youtube/Printscreen

Ranijel je pokazao svoje rane i ožiljke koje je zaradio roneći u reci. Često se razboljeva, što nije ni čudno s obzirom na zaraznu i smrdljivu vodu u kojoj svaki dan boravi.

“Kad sam bolestan, spavam celo popodne i ne izlazim iz kuće. Teško je ovde biti dete. Čak i kad je jako prljavo, moram to da radim. Nema veze što smrdi, mojoj porodici treba novac”, objašnjava dečak, čija porodica dok on na taj način zarađuje novac, redovito kupuje proizvode s jednokratnom ambalažom, što je popularna opcija za porodice koje žive na rubu siromaštva.

Istovremeno, to je jedan od najvećih zagađivača vode na Filipinima.

Kurir.rs/BBC Foto: Youtube/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track