KAKO JE JEDAN PAS NA MALTI POKRENUO LAVINU: Zemlju drma najveća kriza ikada, a sve je počelo kad je Piter nanjušio torbu
Foto: Facebook/AP/EPA

likvidacija novinarke

KAKO JE JEDAN PAS NA MALTI POKRENUO LAVINU: Zemlju drma najveća kriza ikada, a sve je počelo kad je Piter nanjušio torbu

Planeta -

Nedelja puna hapšenja i ostavki, drame i besa kakvi na Malti nisu viđeni generacijama možda se ne bi ni desila da nije bilo oštrog njuha policijskog psa zvanog Piter.

Španijel je 13. novembra, dok je "proveravao" putnike na letu iz Valete za Istanbul kod jednog od njih nanjušio mnogo novca i odmah alarmirao policajce.

Carinici su u njegovom prtljagu pronašli 210.000 evra, pa je pozvana finansijska policija.

Istraga je dovela do hapšenja taksiste Melvina Teume, koji je tokom saslušanja izneo senzacionalnu tvrdnju da je bio posrednik u ugovaranju ubistva najpoznatije istraživačke novinarke na Malti, Dafne Karuane Galicije.

Posledica Teuminih tvrdnji je najveće političko previranje u najmanjoj državi EU od šezdesetih godina prošlog veka kada je stekla nezavisnost.

Tauma je u zamenu za imunitet otkrio detalje ubistva, nakon čega je usledio niz hapšenja i ostavki u Valeti, a najsenzacionalnija je bila njegova tvrdnja da je čovek koji je platio 150.000 evra za ubistvo novinarke ugledni biznismen Jorgen Feneč.

Usledilo je Fenečovo hapšenje dok je pokušavao da napusti Maltu na svojoj jahti, a tokom ispitivanja svedočio je protiv šefa kabineta premijera Džozefa Muskata, Keita Šembrija.

Jorgen Feneč
Jorgen Feneč foto: EPA

Šembri je takođe uhapšen, pa pušten iz zatvora, a Maltežani zbog toga traže ostavku premijera.

Posle dve godine zastoja, vlasti su proteklih dana ubrzale istragu u slučaju Karuane Galicije, koja je ubijena 2017. godine prilikom eksplozije bombe podmetnute pod njen automobil.

foto: AP/Jon Borg/File

Muskatova vlada, koja je zasedala gotovo do tri sata ujutru, odlučila je da odbije zahtev za davanje imuniteta Jorgenu Feneču, jednom od najbogatijih ljudi u zemlji.

Feneč je u petak pušten uz kauciju, a policija navodi da će biti pod budnim nadzorom kako ne bi pobegao.

foto: EPA

Fenečovi advokati su saopštili da je spreman da svedoči protiv visokih zvaničnika u zamenu za imunitet.

Tri muškarca čekaju suđenje zbog postavljanja bombe koja je ubila Karuanu Galiciju, ali do sada vlasti nisu uspele da pronađu osobu koja ih je angažovala.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Facebook/AP/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track