JOŠ JEDAN ITALIJANSKI GRADIĆ NUDI KUĆE ZA EVRO: Nije sve uživancija, ipak postoje neki uslovi
Foto: Youtube/Printscreen

idilični krajolik

JOŠ JEDAN ITALIJANSKI GRADIĆ NUDI KUĆE ZA EVRO: Nije sve uživancija, ipak postoje neki uslovi

Planeta -

Još jedan italijanski grad odlučio je da ponudi svoje kuće na prodaju i to samo za jedan evro.

Poslednjih godina brojni gradovi odlučuju se na ovaj korak kako bi stali na kraj negativnom demografskom trendu, pa se tome pridružila i sicilijanska Bivona.

Ovaj gradić je 2009. godine imao svega 4.000 stanovnika, a sada još manje.

"U poslednjih 40 godina naše stanovništvo se prepolovilo, sada imamo samo 3.800 stanovnika”, rekla je Angela Kanicaro, savetnica za kulturu tog grada.

foto: Profimedia

Ipak, ne ide sve tako glatko. Ko poželi da uzme kuću za evro, prvo da isplati depozit od oko 2.400 evra, a u periodu od 4 godine kuća mora biti obnovljena.

Svima koji su spremni da ulažu u oronule kuće, vlasti su pripremile i paket poreskih olakšica.

"Želimo našem mestu da vratimo svu veličanstvenost iz doba Renesanse kada je ovde živelo 8.000 ljudi”, rekla je savetnica za kulturu.

Od desetina kuća koliko ih je u ponudi, neke su u zaista lošem stanju.

"Renoviranje može da počne godinu dana nakon što se dobiju sve potrebne građevinske dozvole, a mora da se završi u naredne 3. Biće olakšica za one koje bi se ovde preselili", navela je.

Nedaleko odatle, gradić Musomeli je nudio 500 kuća za evro.

Jedan od prvih kupaca bio je francuski par Gijo. Morgan Gijo i njen suprug su za ovu ponudu čuli u medijima, ali nisu znali da se prilikom preuzimanja ključeva obavezuju i na renovaciju.

"Iako u početku nismo znali da nekretninu moramo da obnovimo, to nam nije smetalo. Oboje smo umetnici i bavimo se restauracijom, pa smo većinu posla bez većih problema obavili sami", objasnila je.

Kuću će za sada koristiti isključivo tokom godišnjeg odmora, a ističu da s procesom kupovine nisu imali nikakvih problema.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track