SKANDAL NA OTVARANJU GASOVODA: Grci besno napustili ceremoniju zbog Erdoganovih provokacija!
Foto: EPA

u znak protesta

SKANDAL NA OTVARANJU GASOVODA: Grci besno napustili ceremoniju zbog Erdoganovih provokacija!

Planeta -

Grčka delegacija na čelu sa zamenikom ministra energetike i životne sredine Dimitrisom Ikonomuom, napustila je ceremoniju otvaranja Transanadolijskog gasovoda (TANAP) u znak protesta zbog „provokativnih izjava“ turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdogan je na ceremoniji u Edirnu rekao da Turska neće prekinuti istraživanje i bušenje na obali Kipra i kiparske isključivo ekonomske zone. Prema njegovim rečima, na Sredozemnom moru se povređuju prava kiparskih Turaka na posedovanje energenata u šelfu Kipra.

"Ankara deluje u okviru međunarodnog prava i sada nikakvi povici neće naterati Tursku da odatle povuče brodove koji se tamo bave ispitivanjem", rekao je.

foto: EPA

Ikonomu je saopštio da je sa delegacijom napustio ceremoniju minut nakon provokativne izjave. On je objasnio da je smatrao da će takve Erdoganove izjave biti moguće i da je bio spreman za njih.

"Otišao sam kao predstavnik Vlade Grčke zbog vrlo konkretne teme: gasovod TANAP će biti povezan sa Transjadranskim gasovodom (TAP). Zbog toga smo imali razloga da prisustvujemo otvaranju. Od trenutka kada je gospodin Erdogan počeo da govori o problemima koji nisu povezani sa otvaranjem gasovoda i na provokativan način o Grčkoj, smatrao sam očiglednim da treba da odem“, istakao je Ikonomu.

Prema njegovim rečima, Turci su ga pitali u čemu je problem i on je objasnio da nakon Erdoganove izjave ne može da ostane, pa zato i odlazi.

Kasnije je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke osudilo Erdoganovu izjavu, nazvavši ga „glavnim prekršiteljem međunarodnog prava u regionu“. Atina je optužila Tursku da podriva stabilnost i ne poštuje interese svih naroda u regionu, kao i da pokazuje potpuni prezir prema principima dobrosusedstva.

„Za žaljenje je što predsednik Turske odlučio da projekt miroljubive saradnje pretvori u demonstraciju vojne retorike i prezir prema međunarodnoj legitimnosti“, istaklo je Ministarstvo i napomenulo da je Ikonomuovo napuštanje cerenominije bilo prirodna posledica.

Južni gasni koridor dug 3.500 kilometara će omogućiti isporuku gasa u Evropu sa šelfa Kaspijskog mora. Sastavni delovi koridora su Južnokavkaski gasovod, TANAP i TAP. Projekat TANAP predviđa transport gasa sa azerbejdžanskog nalazišta „Šah Deniz“ preko Gruzije u Tursku, a nakon izgradnje TAP-a 2020. godine – u zemlje Južne Evrope.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja