Najnovije vesti

AMERI ĆE POLUDETI ZBOG NOVOG RUSKOG RADARA: Za njega ne postoje nevidljivi avioni, snimi ih sa 3.000 kilometara! (VIDEO)
Foto: Profimedia

RUSKA VOJSKA

AMERI ĆE POLUDETI ZBOG NOVOG RUSKOG RADARA: Za njega ne postoje nevidljivi avioni, snimi ih sa 3.000 kilometara! (VIDEO)

Planeta

Novi OTH radar Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije „Kontejner“, koji je u nedelju počeo sa radom u Mordoviji, može da detektuje „nevidljive“ avione na udaljenosti od 3.000 km, izjavio je glavni konstruktor radarske stanice Mihail Petrov.

„Avioni napravljeni uz pomoć stelt tehnologije za nas nisu nevidljivi: mi ih svejedno vidimo, pratimo i nalazimo na granicama od oko 3.000 kilometara“, istakao je Petrov.

Petrov je objasnio da prijemna antena nove radarske stanice detektuje signal koji se vraća iz Evrope, zemalja Persijskog zaliva, Kine, Kazahstana i tako dalje. Signal se emituje iz centra za emitovanje na nekoliko desetina kilometara od radara. Nova stanica primenjuje princip odbijanja signala od jonosfere.

„U svetu takve stanice ne postoje. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska razvijaju takva sredstva, a Kina aktivno radi na tome. Postoje modeli u Australiji. Ali takva struktura, sa tako moćnim softverskim i algoritamskim kompleksom, takvih sredstava nema na svetu“, naveo je glavni konstruktor.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto ilustracija: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...