HAREMI PUNI 15-GODIŠNJIH DEVOJAKA, A  PO POTREBI SPAVA SA MIS SAD: Evo zašto za sultana od Bruneja Kuran ne važi (VIDEO)
Foto: EPA / Stringer

bahanalije

HAREMI PUNI 15-GODIŠNJIH DEVOJAKA, A PO POTREBI SPAVA SA MIS SAD: Evo zašto za sultana od Bruneja Kuran ne važi (VIDEO)

Planeta -

S ličnim bogatstvom od oko 28 milijardi dolara, sultan od Bruneja je drugi najbogatiji monarh na svetu nakon tajlandskog vladara. Ogromno bogatstvo sultana Hasanana Bolkijaha, koje se povećava za oko 150 dolara svake sekunde, ne može ugroziti proizvodnju nafte, čak ni razne bojkote iz celog sveta, jer sultan vlada prilično despotski, zbog čega mnoge kompanije i preduzetnici iz sveta više ne žele da rade s njim.

Brunej ima 415.000 stanovnika, a vlada obezbeđuje besplatno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, penzije i zajmove niske kamate za kupovinu kuća i automobila. Nafta je izvor celokupnog bogatstva, a kada je Šel počeo da vadi naftu 1970-ih, zvao se 'država školjke'.

Magazin Forbs svrstao je kao petu najbogatiju zemlju. Ipak, to ne da je dosadna dosadu. Alkohol je zabranjen i uopšte nema noćnog života ili kulturnih događaja. Dok se sultan Hasanal Bolkijah i njegova braća Džefri i Muhamed pokoravaju islamskom zakonu, sve ostalo što rade je protiv Kurana i zakona koje je upravo nametnuo. "To je radikalni dvostruki standard. Znam da su i više puta u braku i razvedeni, što je zaista licemerno", kaže Džilian Lorin koja je biografiju napisala kao bivša članica harema u vlasništvu sultanovog brata Džefrija. Pravi neuredni život u Sultanatu isplivao je 2001. godine, kada je Jefri bio prisiljen da proda ličnu imovinu na aukciji nakon što je koristio Trezor kao skladište. Potrošio je u proseku 747.000 dolara dnevno tokom 10 godina. Potrošio je 17 milijardi dolara na poklone prijateljima.

Treći brat Muhamed je, kako se izveštava, zgrožen životom svoje braće. Ali kada mu je sultan dao zadatak da obnovi ekonomiju koju su on i Džefri uništili, stavio je u džep više od dve milijarde dolara i odmah je otpušten. Jednom se Džefri krio od svog brata u hotelima sa pet zvezdica širom sveta, a sultan je, kako se izveštava, bio u kućnom pritvoru zadržavajući Džefrijevog sina Hakima, koji je u to vreme imao 25 godina. Član sultanovog osoblja rekao je da je sve vrlo smešno: "Hakim može da napusti Brunej kad god poželi. Oseća se zarobljen jer nema pojma kako da rezerviše kartu komercijalnim letom." On opisuje kraljevsku porodicu kao veoma smorenu. Još 1997. godine saznali su za život sultanovog dvora i orgija.

Tada je govorila Mis SAD-a Šenon Marketic, koja je kasnije tužila sultana i njegovog brata Džefrija. Tvrdila je da je agencija za talente sklopila ugovor sa 3.000 dolara u Bruneju na dan zbog „ličnih nastupa i promotivnog rada“. Umesto toga, rekla je Marketic, držali su je kao seksualnu robiju. Morala je da pleše svake večeri u privatnom noćnom klubu Sultana od 22.00 do 15.00, gde su je tretirali kao prostitutku. Za magazin Pipl rekla je da je bila drogirana i zlostavljana, a kad se konačno vratila u SAD, tužila ih je za 10 miliona dolara zbog 'duševne muke noćnih mora, nesanice i drugih trauma'. Braća su tražila diplomatski imunitet i optužbu nazvala "gorom od ubistva". Slučaj je odbačen, piše Njujork Post.

Lorin, koju su regrutovali kada je imala samo 18 godina, ne veruje njenim tvrdnjama: "Njen opis onoga što se događa na zabavama ne zvuči tačno." Ali zato je Lorin ispričala druge strahote. Nakon sletanja u Brunej, svim devojkama su oduzete pasoši i rečeno da ne bi trebalo da pokazuju đon cipela jer je to bila velika uvreda u muslimanskim zemljama. Upozorili su je da pazi šta govori i šta radi, svugde su je kontrolisali.. Trebalo je da pazi na svoju težinu, a kada je dobila na težini, stigao je lekar sa tabletama za mršavljenje i tabletama za spavanje - šta god je trebalo. Kad god bi prošla kraljevsku porodicu, morala bi se klanjati i nikad nije bila prva koja je započela razgovor. Uvek je morala da drži glavu ispod Džefrijeve, a on je zamolio devojke da ga zovu Robin. Voleo je američke automobile, odeću i pop kulturu. "Kako se dekadencija povećavala, tako se povećao i broj američkih devojaka. Otvorio bi magazin i rekao da želi ovu i onu ženu. On bi to naredio." Lorin kaže da su mnoge devojke imale problema sa poslušnošću koja se od njih traži. Oni koji se ne bi prilagodili morali bi da odu nakon nekoliko nedelja. A bilo je toliko Filipinki i Tajlanđanki koje su imali jedva 15 godina.

Devojke su bile smeštene u Džefrijevoj palati i morale su da plešu noću za princa i njegovo okruženje, nadajući se da će jednog dana odlučiti da provedu jednu noć sa njim. Ponekad bi uzeo više njih. Lorin je čekala danima, a onda je jednog dana Mercedes odvezao je u poslovnu zgradu gde su je odveli u stan i zaključali unutra. "Prošao je sat ili dva. Unutra nije bilo novina ni televizije, pa sam hodala gore-dole. Čak je i toalet bio zaključan. Drhtala sam od hladnoće, gladi i nervoze. Nakončetiri sata, princ se pojavio. Vodili su ljubav i princ nije imao kondom. Kada je završio, rekao joj je, "bilo je lepo, ali sada moram da idem na sastanak." Lorin kaže da princ nikad nije koristio zaštitu i nikad je nije pitao da li uzima kontracepciju, a nikad je nisu ispitivali na bilo kakvu seksualno prenosivu bolest.

Lorin je imala privilegovani položaj sa Džefrijem, zanimalo ga je samo da li je ranije spavala sa sultanom. Nagradio bi je šopingom i puno novca. U Ameriku se vraćala iz Bruneja nekoliko puta, sve dok nije zatrudnila sa Robinom. "On je zvanično otišao u London, a ja nisam ni stigla da pozdravim", rekla je. Uprkos strogim šerijatskim zakonima, sam sultan živi izuzetno raskošno. Ova 72-godišnjak bila je na prestolu više od pola veka - čak 52 godine, i sprijateljio se sa mnogim svetskim monarsima, uključujući kraljicu Elizabetu II i njenog supruga princa Filipa. Poznat je po tome što poseduje oko 7.000 skupih automobila. Takođe poseduje nekoliko letelica čija je unutrašnjost obložena zlatom. Sultan je veoma oprezan u vezi s trošenjem novca, pa je spreman potrošiti 35.000 dolara da putuje privatnim mlaznjakom do svog omiljenog stiliste kako bi sredio kosu i bradu. I to radi jednom nedeljno. Jednom kada je zaboravio svoje cipele za polo, poslala im je helikopter.

Sultan voli venčanja, pa ih je organizovao i finansirao čak tri. Svako je, naravno, koštalo je desetine miliona dolara. Kad se 1965. oženio rođakom Raju Isteri Pengirana Anakom Hadže Salehu, rodila mu je šestoro dece, od kojih je prvo princ Al-Muhtadaa. Stoga u Bruneju postoje zakonski poligamni brakovi, pa se sultan po drugi put oženio Hadžom Mariam, koja je radila kao stjuardesa u aviokompaniji i udala se za njega 1982. godine. Prošlo je godinu dana pre nego što je njegova prva supruga, kraljica Saleh, rodila šesto dete. Razveo se sa Hadžom 2003. godine i do tada je s njom imao četvoro dece. Ali ubrzo se oženio TV voditeljkom Azrinazom Mazhar, koja mu je rodila još dvoje dece pre nego što su se razveli 2010. godine. Iako je otac dvanaestoro dece, on veoma pazi na njihove brakove. Svako raskošno venčanje svoje petoro dece trajalo je više od nedelju dana i svako je koštalo najmanje 10 miliona dolara. Kada se njegov najstariji sin, prestolonaslednik, oženio tinejdžerkom Sarah Saleh, koja je u to vreme imala samo 17 godina, mladenka je nosila dragulje kao i čipkasti veo preko glave od čistog zlata.

Za venčanje svoje najstarije ćerke, princeze Rašhide, sultan Hasanal Bolkiah poslao je avion Vitni Hjuston, koji je pristao da peva samo za goste, za 10,1 milion dolara. Ali sve je to beznačajno u poređenju sa proslavom njegovog 50. rođendana 1996. godine. Proslava je trajala dve nedelje i koštala je gotovo 40 miliona dolara. Tokom proslave odigran je i polo meč, a zatim je organizovana svečana večera sa 3000 gostiju na kojoj je služen beluga kavijar, pa je piće najskupljih šampanjca bilo izuzetno dozvoljeno. Majkl Džekson je tokom proslave pevao tri puta - prvo za 6000 podanika, i još dva za sultanove privatne goste. Za tri nastupa pevač je dobio 25,8 miliona dolara. Na kraju proslave, svaki gost otišao je kući sa prilično velikim zlatnikom. Naravno, sultan živi u Instan Palati Nurul Iman i najveća je kraljevska rezidencija na svetu. Građena je dve godine i koštala je nešto manje od dve milijarde dolara. Sadrži 1788 soba i 257 kupaonica. Okružena je zlatnim i dijamantskim ukrasima, ima pet bazena, banketnu salu za više od 5.000 gostiju i džamiju sa oko 1.500 vernika. Čak 200 ponija uživa u visokom luksuzu - u štali sa klima uređajem.

Sultanovo londonsko gnezdo nalazi se u najelitnijem dijelu grada - to je kuća Sent Džon in Ridžents Parku. Kupio je ovu rezidenciju za 73,9 miliona dolara 1994. godine i sada se procenjuje na oko 203 miliona dolara, što je čini najskupljom privatnom kućom u Velikoj Britaniji. Takođe je pokupio nekretnine na najelitnijim lokacijama na australijskoj obali, zatim u Las Vegasu i Los Angelesu i štedi novac kada je reč o članovima njegove porodice. Njegov brat, plejboj i princ Džefri dobio je raskošni megakompleks u Las Vegasu od 83 miliona dolara od Sultana 1997. godine. Naravno, na odličnoj lokaciji i ima 92 sobe, 29 spavaćih soba

Kurir.rs/Express.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track