KINA OŠTRO UPOZORAVA SAD: Držite svoje ratne brodove dalje od Hongkonga! (VIDEO)
Foto: EPA, Profimedia

pretnja

KINA OŠTRO UPOZORAVA SAD: Držite svoje ratne brodove dalje od Hongkonga! (VIDEO)

Planeta -

Kina je izjavila da američkim ratnim brodovima i avionima neće biti dozvoljeno da posete Hong Kong, dok je uvela sankcije nekoliko američkih nevladinih organizacija koje optužuje da ohrabruju demonstrante na demokratiju u "ekstremističkim, nasilnim i kriminalnim aktivnostima".

Kina je najavila mere kao odgovor na američke zakonske odredbe koje su prošle nedelje podržale proteste protiv Vašingtona u Hong Kongu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova takođe je upozorilo da će prihvatiti dodatne sankcije.

"Pozivamo SAD da ispravi svoje greške i prestane da se meša u naše unutrašnje stvari. Kina će preduzeti dodatne mere ako je potrebno da ojača stabilnost i prosperitet Hong Konga, kao i kineski suverenitet", saopštilo je ministarstvo.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je prošle nedelje zakon Hong Konga o ljudskim pravima i demokratiji, koji podržava antivladine demonstrante i preti potencijalnim sankcijama Kini.

Postoji bojazan da bi sukob Pekinga i Vašingtona oko demokratije u Hong Kongu mogao da dovede u pitanje najavljeni preliminarni dogovor dveju strana o rešavanju dugotrajnog trgovinskog sukoba Kine i SAD koji preti svetskoj ekonomiji.

Poslednjih godina američki ratni brodovi redovno su posećivali Hong Kong, što je tradicija koja seže od povratka te nekadašnje britanske kolonije u Kinu 1997. godine. Među američkim nevladinim organizacijama koje je Peking sankcionisao su Hjuman Rajts Voč i Fridom Hause.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track