ISPRAVKA Tramp nije rekao da su Makronove izjave o NATO bile "odvratne"
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

prilikom dolaska na samit

ISPRAVKA Tramp nije rekao da su Makronove izjave o NATO bile "odvratne"

Planeta -

Naš portal je preneo Tanjugovu vest u kojoj se navodi da je "američki predsednik Donald Tramp uputio nekoliko kritičkih reči prilikom dolaska na samit NATO u Velikoj Britaniji i izjavio je da su reči francuskog predsednika Emanuela Makrona o "samrti“ NATO odvratne", međutim, radi se o lošem prevodu, pa preneta informacija nije u potpunosti tačna.

"To je veoma odvratna izjava praktično upućena na račun 28 zemalja“, navodi se u spornom izjavi, iako je u originalu Tramp rekao: "very nasty“ što se nikako ne može prevesti kao „odvratan“, već, pogotov u ovom kontekstu, kao „bezobrazan“.

foto: Tanjug/AP/Evan Vucci

Ostatak teksta ostavljamo onako kako je prvobitno prenet:

"Imam dobar odnos sa Makronom, ali on nekada kaže stvari koje ne bi trebalo“, rekao je Tramp.

Tramp smatra da NATO nije potreban nikome toliko koliko Francuskoj i dodao da Sjedinjene Američke Države imaju najmanje koristi od njega. On je dodao da smatra da se Francuska odvaja od Alijanse.

foto: Tanjug/AP/Evan Vucci

"Mi pomažemo Evropi. To je veoma opasna izjava za njih (Francusku)“, ocenio je američki predsednik.

Američki predsednik je stigao u London na dvodnevni samit NATO koji obeležava 70. godišnjicu postojanja Alijanse. On je prethodno više puta kritikovao nedostatak ravnopravne "podele tereta“ od strane evropskih članica NATO.

foto: Tanjug/AP/Evan Vucci

Predsednik Francuske Emanuel Makron prošlog meseca je u intervjuu za "Ekonomist“ izjavio da je NATO "na samrti“ i doveo u pitanje sposobnost Alijanse da garantuje svoju kolektivnu odbranu.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: EPA/Jim Lo Scalzo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track