DANSKA NA OPREZU: Vlasti žele veći vojni nadzor na Arktiku zbog sve većeg prisustva Rusije!
Foto: Profimedia

jačaju kapacitete

DANSKA NA OPREZU: Vlasti žele veći vojni nadzor na Arktiku zbog sve većeg prisustva Rusije!

Planeta -

Danska vlada želi da poveća vojni nadzor nad Arktičkim morem i vazdušnim prostorom kao odgovor na pojačane ruske aktivnosti u regionu, izjavila je premijerka te zemlje Mete Frederiksen uoči današnjeg samita NATO-a u Londonu.

"Primećujemo povećanje ruskog prisustva oko Arktika", rekla je Frederiksenova u intervjuu za danski list Berlingske objavljenom u utorak, dok su se čelnici NATO-a okupljali u Londonu.

Ona je u intervjuu predložila jačanje "protivpodmorničkog kapaciteta kao i nadgledanje arktičkog vazdušnog prostora korišćenjem radara, satelita i aviona, prenosi Rojters.

Mete Frederiksen je rekla da plan, za koji je potrebna saglasnost parlamenta, neće zahtevati dodatne troškove, ali će iznositi 1,5 milijardi danskih kruna (200 miliona eva) iz postojećeg vojnog budžeta države.

SAD su odavno, kroz izveštaje Pentahona, navele da je njihov sledeći strateški cilj Arktik, tim pre što su Rusi u rtom regionu pojačali vojno prisustvo. Takođe, i Kina je zainteresovana za isti predeo i nedavno ga je označila kao svoj strateški interes.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja