AMERI PROVOCIRAJU O SREBRENICI, A SVI OSTALI PEVAJU ROĐENDANSKU PESMU: Handkeu priređeno iznenađenje na konferenciji
Foto: Marina Lopičić

stokholm

AMERI PROVOCIRAJU O SREBRENICI, A SVI OSTALI PEVAJU ROĐENDANSKU PESMU: Handkeu priređeno iznenađenje na konferenciji

Planeta -

U toku je višednevna ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Sthoklomu. Peter Handke je danas u Švedskoj akademiji održao konferenciju za medije koja je započela aplauzom od strane većeg dela novinara koji su imali privilegiju da prisustvuju ovoj svečanosti, kada se na nobelovac pojavio na vratima.

Deo izveštača je, zatim, spontano zapevao rođendansku pesmu, jer Handke baš danas, igrom sudbine, puni 77 godina! Austrijski pisac je dirnut odslušao pesmu koja mu je bila namenjena.

Novinare je, na konferenciji koja traje svega pola sata, zanimalo mnogo toga, pa i to da li će Nobelova narada nešto promeniti u njegovom životu.

"Sve će biti apsolutno isto kao i do sada", poručio je Handke.

Naravno, bilo je i provokacija, kao što se i očekivalo. Piter Mas iz američkog sajta "Intersept“ je postavio pitanje u kojem je tražio od Handkea da "prizna genocid u Srebrenici“, što je dosta naljutilo čuvenog pisca koji insistira na tome da je u Stokhlom došao zbog doprinosa koji je dao knjižvenosti. Mas je inače od trenutka kada je saopšteno da je Handke dobio Nobelovu nagradu, prednjačio u napadima na slavnog pisca.

Ipak, najveći deo novinara se danas na konferenciji u Švedskoj akademiji s pijetetom ponašao prema Handkeu i njegovom delu, što je potvrdila i rođendanska pesma.

(Kurir.rs/In4s.net, Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track