DONALD TUSK O REFERENDUMU: Bregzit je najveća greška u istoriji EU
Foto: Beta

misao

DONALD TUSK O REFERENDUMU: Bregzit je najveća greška u istoriji EU

Planeta -

LONDON - Bregzit je jedna od najspektakularnijih grešaka u istoriji Evropske unije, ocenio je Donald Tusk u prvom intervjuu otkako je prošle nedelje napustio mesto predsednika Evropske komisije.

U intervjuu za britanski Gardijan Tusk je rekao da bregzit za njega predstavlja najtužnije iskustvo za pet godina njegovog mandata, u burnom razdoblju obeleženom krizom evrozone u Grčkoj, ogorčenim raspravama o migraciji i dolaskom na vlast Donalda Trampa.

- Novi element u politici je neviđena spremnost da se laže o gotovo svemu, da se laž tretira kao opravdano sredstvo za pobedu. Ovo besramno ponašanje je diskvalifikovalo političare pre samo 10 godina - rekao je Tusk.

Gardijan piše da Tusk smatra da je bivši britanski premijer Dejvid Kameron pogrešio kada je organizovao referendum na kome „nije imao šansu da pobedi“.

Tusk je francuskog predsednika Emanuela Makrona opisao kao „buduću nadu Evrope“ i istinskog prijatelja, ali rekao je da ima problema sa „vrlo novim idejama i mišljenjima“. Tusk se takođe usprotivio Makronovom približavanju Rusiji, rekavši da je „dezorijentisan“ ovim novim narativom.

- Ako nismo u stanju da Ukrajinu zaštitimo od ruske agresije, to neće biti problem samo Ukrajini već i Evropi u celini. Nadao sam se da će i Emanuel Makron ovde biti vrlo dosledan - rekao je on.

Kurir.rs / Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track