BELA KUĆA POTVRDILA DA NEĆE UČESTVOVATI U PRIPREMI TRAMPOVOG OPOZIVA: Proces u Predstavničkom domu Kongresa je šarada!
Foto: EPA / Michael Reynolds / Pool

odgovor na isteku roka

BELA KUĆA POTVRDILA DA NEĆE UČESTVOVATI U PRIPREMI TRAMPOVOG OPOZIVA: Proces u Predstavničkom domu Kongresa je šarada!

Planeta -

Bela kuća je prošle noći potvrdila da neće učestvovati na sednici o pripremi formalne optužnice za smenjivanje predsednika Donalda Trampa.

Bela kuća se o tome izjasnila na isteku roka koji joj je odredio Odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD za pravosuđe. Bela kuća je taj proces u Predstavničkom domu američkog Kongresa nazvala "šaradom".

"Kao što znate, vaša istraga o pokretanju optužnice je potpuno neosnovana", napisao je advokat Bele kuće Pet Sipoloni u pismu poslaniku Demokrata, Džeriju Nedleru, predsedavajućem Odbora donjeg domu američkog Kongresa za pravosudje.

Bela kuća koja je do sada odbila da saradjuje u istrazi Demokrata o opozivu predsednika imala je rok do petka uveče da se izjasni da li će učestvovati, preko advokata, na sednici o pisanju zvaničnog predloga Odbora za pravosudje za njegov opoziv.

U dva pasusa pisma o tome se izričito ne kaže ;da Bela kuća odbija da učestvuje, ali, po jednom visokom zvaničniku administracije, to jeste značenje tog teksta, navodi agencija AP.

U pismu advokat Bele kuće optužuje Demokrate da "traće vreme Amerike" s "tom šaradom" i navodi da bi usvajanje zvaničnog predloga ;za opoziv predsednika Trampa bilo ravno "nesmotrenoj zloupotrebi vlasti" za šta kritičari optužuju Trampa.

Sipoloni je u pismu citirao Trampovu Tviter poruku poslatu ranije ove nedelje: "Ako hoćete da me opozovete, uradite to sada, brzo, da možemo da imamo fer sudjenje u Senatu i da naša zemlja može da se vrati radu".

Odluka je doneta dan pošto je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi objavila da je zatražila od predsedavajućih odbora koji vode istragu o Trampovim odnosima sa Ukrajinom da počnu pisanje optužnice zbog "zloupotrebe položaja" jer on "ponovo pokušava da kompromituje izbore u sopstvenu korist".

Glasanje o opozivu bi moglo da u Predstavničkom domu bude pre božićnog raspusta, te bi, ako tekst tu prodje, na redu početkom iduće godine bio Senat, gde većinu imaju Trampovi Republikanci.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA / Michael Reynolds / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track