SEVERNA KOREJA OPET IZAZIVA SAD: Lansirala projektil  sa poligona koji je zatvorila 2018. Evo šta očekuje od Vašingtona!
Foto: AP/printscreen

opasno

SEVERNA KOREJA OPET IZAZIVA SAD: Lansirala projektil sa poligona koji je zatvorila 2018. Evo šta očekuje od Vašingtona!

Planeta -

Vlasti u Severnoj Koreji saopštile su da je njihova vojska izvela "izuzetno važan test" na poligonu lansiranja Sohae-a, javlja BBC.

Prema državnoj televiziji KCNA, testiranje je dalo rezultate koji će pomoći unapređenju strateškog položaja države. Nisu poznati detalji ispitivanja.

Analitičari smatraju da je testiran novi raketni motor koji bi mogao da se koristi za balističke rakete drugog dometa ili interkontinentalne rakete.

Smešteno na severozapadu zemlje, na granici sa Kinom, postrojenje Sohae je napuštena 2018. godine.

Ranije ove godine, prema nekim izveštajima, započela je obnova postrojenja, a NBC je izvestio da se taj posao obavlja upravo u vreme sastanka Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una u vijetnamskom Hanoju u februaru.

Ovaj test dolazi u trenutku zaustavljanja razgovora između Pjongjanga i Vašingtona. Naime, severnokorejski ambasador u UN-u izjavio je u subotu da njegovoj zemlji sada nisu potrebni dugi razgovori sa Sjedinjenim Državama i da pitanje denuklearizacije više nije tema pregovora.

Takođe je oštro kritikovao Evropljane, koji su nedavno upozorili na neprekidno lansiranje balističkih projektila u Severnoj Koreji.

"To je još jedna ozbiljna provokacija protiv Severne Koreje, jer ona koristi svoje pravo na jačanje državnih odbrambenih sposobnosti", reagovala je u subotu severnokorejska ambasadorka Kim-song u izjavi.

Dok su razgovori o severnokorejskom nuklearnom programu između Vašingtona i Pjongjanga u ćorsokaku, Severna Koreja je dala rok Sjedinjenim Državama do kraja decembra da joj ponudi novi sporazum koji će uključivati ukidanje sankcija u zamenu za denuklearizaciju.

Tramp je rekao da se nada da će dogovor biti postignut. Kim-song je navela da je "tekući i smisleni dijalog" koji traže SAD "trik koji štedi vreme" koji odgovara američkoj političkoj agendi.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP/Printscreesn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track