DŽONSON U RIBARNICI U GUMENIM ČIZMAMA, KORBIN O BREGZITU: Britanski političari 72 sata pred izbore (FOTO)
Foto: Profimedia

izborna kampanja

DŽONSON U RIBARNICI U GUMENIM ČIZMAMA, KORBIN O BREGZITU: Britanski političari 72 sata pred izbore (FOTO)

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson i lideri opozicionih stranaka su obilazili izborne jedinice u Velikoj Britaniji, boreći se za podršku birača u poslednja 72 časa.

Džonson je obilazio engleske izborne jedinice gde su na prošlim izborima pobedili kandidati opozicione Laburističke partije, a koje njegova Konzervativna stranka mora da osvoji u četvrtak ako želi da ima većinu od 650 mesta u donjem domu parlamenta.

Lider laburista Džeremi Korbin danas je obišao jugozapad i centralni deo Engleske, gde njegova partija pokušava da zadrži ključne izborne jedinice.

Ankete daju prednost Džonsonovim konzervativcima, ali je svaki peti birač još uvek neodlučan.

Rezultate predstojećih izbora naročito je teško predvideti pošto pitanje Bregzita preseca tradicionalne linije podela.

Uviđajući značaj tog fenomena, Džonson, vatreni zagovornik Bregzita, prvo je posetio lučki grad Grimsbi na istoku zemlje, kojim laburisti vladaju 74 godine.

U beloj jakni, sa belim šeširom i u gumenim čizmama, Džonson je u ribarnici pokušao da pridobije naklonost birača te leve stranke koji su na referendumu 2016. godine podržali izlazak zemlje iz Evropske unije.

Premijer manjinske vlade konzervativaca insistirao je na raspisivanju izbora dve godine pre vremena, nadajući se da će na njima osvojiti većinu i izvesti zemlju iz političkog ćorsokaka oko Bregzita.

Džonson navodi da će, ako njegova stranka osvoji većinu, parlament ratifikovati sporazum o Bregzitu koji je on sredinom oktobra postigao s EU i da će nova vlada izvesti zemlju iz EU do 31. januara, kada ističe rok za Bregzit.

S druge strane, laburisti obećavaju da će ponovo otvoriti pregovore s EU o sporazumu o Bregzitu, a potom dati šansu biračima da na referendumu glasaju za napuštanje EU pod tim novim uslovima razlaza ili za ostanak u bloku.

(Kurir.rs/Beta, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track