HRVATSKA I BIH BOJKOTUJU DODELU NOBELOVE NAGRADE: Pobesneli zbog Handkea!
Foto: EPA / Julien de Rosa

pritisak na komitet

HRVATSKA I BIH BOJKOTUJU DODELU NOBELOVE NAGRADE: Pobesneli zbog Handkea!

Planeta -

Kabinet Predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića informisao je danas ambasadu Bosne i Hercegovine u Švedskoj o tome da ne postoji ovlašćenje za bilo čije prisustvo u ime Bosne i Hercegovine ceremoniji dodele Nobelove nagrade saznaje Klix.ba.

Ceremonija dodele Nobelovih nagrada u Štokholmu održaće se sutra. Jednu od nagrada trebalo bi da primi i austrijski književnik Peter Handke.

"Ovim putem vas informišemo da Predsedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime Ambasade BiH u Kraljevini Švedskoj.

Napominjemo, da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine", stoji u dopisu upućenom Ambasadi BiH u Švedskoj.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) odlučilo je danas da ambasador te zemlje u Kraljevini Švedskoj ne učestvuje na ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu zbog, kako je saopšteno, "dodele nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka". To je Ministarstvo objavilo na svom Tviteru.

(Kurir.rs/Fonet/Tanjug/Foto: EPA / Julien de Rosa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track