BANKA NIJE IMALA MILOSTI PREMA PENZIONERU: Amerikanac je ostao dužan par dolara, ali je oduzimanje kuće bilo po zakonu!
Foto: Profimedia

sirovo

BANKA NIJE IMALA MILOSTI PREMA PENZIONERU: Amerikanac je ostao dužan par dolara, ali je oduzimanje kuće bilo po zakonu!

Planeta -

Neverovatna tragedija dogodila se 83-godišnjem Uriju Rafaeliju iz Mičigena zbog samo 8,41 američkog dolara poreskog duga. Oduzeta mu je kuća i to potpuno legalno, na njegovu žalost.

Pravno potpuno opravdano, ali potpuno nepravedno. Mičigan propisuje zakone po kojem svakom dužniku može oduzeti imovinu za koju nije podmiren dug u određenom roku i potom je postavlja na dražbu, piše Forbs.

Tako je bilo i ovaj put, a kuća je prodata za samo 24.500 dolara. Odmah po prodaji, agencija zadužena za tu nekretninu, procenila je kuću na 130.000 dolara. Sličnih slučajeva ima na desetine hiljada u Mičigenu, a situacija se ne menja bez obzira na revolt. Time ionako jedna od najsiromašnijih država u SAD-u dobija dodatne udarce, odnosno, beskućnike.

Samo, u ovom slučaju bila je reč o greški, Rafaeli je 2012. dobio obaveštenje o dugovanju od 496 dolara iz 2011., što je platio 2013., ali nije izračunao kamatu kako treba pa ostao dužan nešto više od osam dolara. Dovoljno da ostane bez svega.

Srećom, Rafaeli ima novca pa nije na ulici i čim su čuli vijest, javile su mu se advokatske kuće, među njima i Pasifik Ligal Foundation (PLF), koja se bavi slobodama pojedinaca te se bori protiv ovakvog uticaja države na nju.

"Ovo je ništa drugo nego krađa imovine, dozvoljena kroz zakone. Organizovana pljačka predatora, koji čekaju da se stari i nemoćni "spotaknu". Sutra bi to mogli biti vaši roditelji, vaši dedovi i bake", navodi PLF.

Kurir.rs/RTL Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track